Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Από τη Μαύρη Θάλασσα​ και τη Μικρά Ασία μέχρι την Ελλάδα θα χτιστεί στην πρωτεύουσα ένα γεφύρι πολιτισμού, με τη βοήθεια των πέντε αισθήσεων...

«Όταν η Αθήνα δεν πάει στην πατρίδα....έρχεται η ΠΑΤΡΙΔΑ στην Αθήνα». Με αυτό το σύνθημα θα ζωντανέψει στο κλεινόν άστυ μία ορεσίβια, μαυροθαλασσίτικη κοινωνία. Το Σαββατοκύριακο, 10 με 11 Σεπτεμβρίου, θα στηθεί στην Καλλιθέα ένα ποντιακό παραδοσιακό χωριό. Στην παραλία των Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων του Δήμου, στις Τζιτζιφιές, το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς "ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ", θα αναπαραστήσει μία παλιά, αγροτική κοινωνία, αναβιώνοντας τις παρχαρομάνες, τα παλαιά επαρχιακά καφενεία και τον τρόπο που ζούσαν οι Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας, πριν αποχωριστούν τα πάτρια εδάφη και εγκαταλείψουν τις εστίες τους, για να έρθουν στη μητέρα Ελλάδα, ως πρόσφυγες, με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923. «Όλοι οι προσφυγικής καταγωγής και όχι μόνο, πολίτες της πόλης θα έχουν τη δυνατότητα μπαίνοντας σε ένα "Ποντιακό χωριό" να δουν από κοντά έθιμα και παραδόσεις που διατηρούνται ακόμη και σήμερα στην ιστορική πατρίδα της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει στο Newpost.gr ο Θεόφιλος Κωτσίδης, διαχειριστής του ιστότοπου e-Pontos.gr, το οποίο έχει αναλάβει το επικοινωνιακό κομμάτι της εκδήλωσης.

Ο Σιμούλτς και οι δύο Πόντιοι της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του μεγάλου λυράρη και τραγουδιστή, Γιώργου Αμαραντίδη. Για τον Σιμούλτς, όπως ήταν το προσωνύμιο του μεγάλου Ματσουκάτε κεμεντζετζή, θα προβληθεί βιογραφικό βίντεο και θα αποδοθεί τιμητική διάκριση στην οικογένειά του. Θα τιμηθούν επίσης: ο Καλλιθεάτης παλαίμαχος Πόντιος ποδοσφαιριστής Κώστας Νεστορίδης (Νέστορας), ο παλαίμαχος Πόντιος ποδοσφαιριστής Τάκης Λουκανίδης και ο τελευταίος, ίσως, λαϊκός ήρωας, Σαμψών (Κεσκελίδης Ιωάννης).

Από την όραση στη γεύση!

Η παράδοση για τους Ποντίους δεν σημαίνει μόνο τραγούδι και χορός. «Είναι ένα παζλ εικόνων, μουσικής, και βίωσης της καθημερινότητας», επισημαίνει ο κύριος Κωτσίδης. Εξάλλου, οι Πόντιοι έχουν να επιδείξουν πιο σύνθετα στοιχεία πολιτισμού, όπως για παράδειγμα, η παράξενη, αλλά συνάμα εύηχη και τόσο πλούσια σε νοήματα διάλεκτός τους. «Για πρώτη φορά στην Αθήνα στήνεται τέτοια προσπάθεια, δηλαδή η ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού μέσα από το σύνολο της παράδοσής μας. Με παραδοσιακά φαγητά, με εκθέσεις φωτογραφίες όπου θα δείξουμε την ιστορική μας πατρίδα, μέσα από τα ταξίδια που έχουμε κάνει στον Πόντο.​ Θα δείξουμε την ιδιαιτερότητα στις ενδυμασίες κάθε περιοχής. Είναι διαφορετική η φορεσιά της Ματσούκας, από αυτή της Σάντας και της αστικής της Τραπεζούντας ή της Κερασούντας. Οπότε θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις ιδιομορφίες και τις διαφορετικότητες αυτές», λέει στο Newpost.gr ο πρόεδρος του Σωματείου των Μωμόγερων και εκ των διοργανωτών των εκδηλώσεων, Κώστας Αλεξανδρίδης.

Όσοι επισκεφτούν το χωριό θα έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν όλες τις αισθήσεις τους! Απο την όραση, την ακοή, στην αφή, την όσφρηση και τη γεύση. Θα παρακολουθήσουν γυναίκες που θα κατασκευάζουν ποντιακά φαγητά, τα οποία το κοινό θα μπορέσει να δοκιμάσει. «Τα συγκεκριμένα φαγητά είναι πασίγνωστα στους Ποντίους, αλλά είναι χρήσιμο να τα γνωρίσουν και οι υπόλοιποι Έλληνες, γιατί είναι υγιεινά και με επιστημονικό τρόπο φτιαγμένα. Βοηθούν την πέψη και δεν δημιουργούν προβλήματα στην υγεία μας», τονίζει ο κύριος Αλεξανδρίδης. Οι διοργανωτές υπόσχονται επίσης πολλές εκπλήξεις, αλλά και μουσική ψυχαγωγία!


Χορός σημαίνει ενότητα Εξάλλου, μία ποντιακή πανήγυρη θα ήταν ανολοκλήρωτη χωρίς χορό, ο οποίος εξ αρχαιοτάτων χρόνων συμβόλιζε την ενότητα μιας κοινωνίας. Ο κύκλος των χορευτών, τον οποίο διατηρούν ακόμα τα ποντιακά συγκροτήματα συμβολίζει τη συσπείρωση των ατομικών δυνάμεων και την ενίσχυση παράλληλα της ομάδας για την νίκη κάθε τι κακού ή κάποιου προερχόμενου κινδύνου που την απειλεί. Το χωριό θα κατακλύσουν δεκάδες χορευτές από ποντιακούς συλλόγους της Αττικής, ο Σύλλογος Ποντίων Waiblingen "Οι Αργοναύτες". Την παρουσίαση έχει αναλάβει ο Λάζος Τερζάς και θα ακολουθήσει μια παραδοσιακή σαββατιάτικη βραδιά για όλους, με τη συμμετοχή του Πόλιου Παπαγιαννίδη (τραγούδι), της Αντωνίας Καραγιαννίδου (τραγούδι), του Κώστα Σιαμίδη (λύρα), του Βασίλη Φωλίνα (αγγείον, χειλιαύριν) και άλλων καλλιτεχνών! Η κεμεντζέ δίνει σκυτάλη στο ρεμπέτικο Την Κυριακή το πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ξεφύγει του ποντιακού στοιχείου. Οι κεμεντζέδες θα σιγήσουν και θα γίνει αφιέρωμα στη Σμύρνη, στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Θα παρουσιαστούν τα λιμάνια του ελληνικού πολιτισμού, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τον Πειραιά, στον οποίο δημιουργήθηκε ο σύγχρονος λαϊκός, ελληνικός πολιτισμός. Δηλαδή το ρεμπέτικο τραγούδι, το οποίο έχει μικρασιάτικες ρίζες. Αυτό θα φανεί επί σκηνής υπό τους ήχους του μπουζουκιού, του Γιαννη Λεμπέση. Ακόμα και αν δεν είστε Έλληνες, Ποντιακής καταγωγής, αξίζει να επισκεφτείτε το χωριό και να γεμίσετε το νου σας με πλούσιες εμπειρίες και να ταξιδέψετε σε άλλες εποχές με τη βοήθεια των εικόνων, των ήχων, των μυρωδιών και των γεύσεων. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει ο Θεόφιλος Κωτσίδης, «η διατήρηση της παράδοσης και της ιστορίας καθίσταται στις μέρες μας αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε». Πηγή: Newpost Χορηγός επικοινωνίας του "Ποντιακού χωριού" είναι το e-Pontos.gr, το οποίο στηρίζει όλα τα μεγάλα πολιτιστικά, και όχι μόνο, γεγονότα.
πηγη newpost.gr//via:http://epontos.blogspot.gr
 
Top