ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ,Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΖΑΓΟΡΙ:
Χρώματα, φρούτα τού δάσους, μανιτάρια, μυρωδιές, βροχούλες, τα πρώτα χιόνια, σόμπες, περίπατοι …
Τα Ζαγοροχώρια είναι ένας προορισμός για όλο το χρόνο αλλά πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το Φθινόπωρο είναι στα καλύτερά τους. Ένας βασικός λόγος είναι πως ο καιρός έχει δροσίσει αισθητά, κάνοντας πιο ευχάριστες τις πεζοπορίες και τις διάφορες εξορμήσεις στη φύση.
Το φθινόπωρο έρχεται ιδιαίτερα νωρίς εδώ στο ορεινό Ζαγόρι.
Ήδη από τις αρχές του Οκτώβρη, στις αλπικές ακρώρειες της Τύμφης, με τα πρώτα κιόλας ψυχρά περάσματα του αέρα νιώθεις έντονα τη μεταβολή στην ατμόσφαιρα.
Το φθινόπωρο είναι μια εποχή «ευλογημένη» με όλα τα φρούτα του δάσους στα δάση. Τα κράνα, τις αγριοτριανταφυλλιές, τα τσάπουρνα (άγρια δαμάσκηνα), τα άγρια κορόμηλα (τσερνίκια), τον σαμπούκο και βέβαια τα υπέροχα βατόμουρα.
Μέσα στις υγρές ρεματιές ξεπροβάλλουν τα πολύχρωμα φυλλώματα που στολίζουν τις οξιές με όλες τις γοητευτικές αποχρώσεις των θερμών, γήινων χρωμάτων, ενώ τη δική τους πινελιά προσθέτουν οι βελανιδιές, τα πλατάνια και οι ιτιές.
Η σταδιακή μετάβαση στο μούδιασμα του χειμώνα και η αναμονή του βοριά που σύντομα θα «χτυπήσει» την πόρτα, δημιουργούν μια γλυκιά προσμονή, μια ατμόσφαιρα μοναδική στα πέτρινα χωριά του Ζαγορίου.
Πηγές :  iliochori.blogspot.gr // dilofo.gr_//facebook Βότανα Βίκου
Απολαύστε και το βίντεο από PhotoPhotis.

 
Top