http://www.diadrastika.com/wp-content/uploads/2016/09/kournas_lake-crete-min.jpg
Η λίμνη Κουρνά που βρίσκεται στον νομό Χανίων της Κρήτης, είναι μία φυσική λίμνη με πλούσια βιοποικιλότητα που θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη όπου θα την επισκεφθεί.

Στην λίμνη μπορεί κανείς να κολυμπήσει στα πεντακάθαρα γλυκά νερά της ή να κάνει πεζοπορία στις όχθη της λίμνης, μέχρι και να απολαύσει γνήσια κρητικά προϊόντα σε ταβέρνες που υπάρχουν γύρο από την λίμνη.

Η λίμνη πέρα από την φυσική ομορφιά που διαθέτει, διακατέχεται και από δύο μύθους με κοινά χαρακτηριστικά την δημιουργία της και μία οντότητα να την στοιχειώνει.

Η πρώτος μύθος κάνει λόγο για μία πολύ όμορφη κοπέλα με ξανθό μαλλί, την οποία κυνηγούσε να την βιάσει ο πατέρας της επειδή μαγεύτηκε από την ομορφιά της. Στην προσπάθεια της να γλιτώσει από τον πατέρα της έφτασε στο μέρος όπου βρίσκεται σήμερα η λίμνη και είπε τα εξής λόγια: «Βούλα και Βουλολίμνα κι εγώ στοιχειό στη λίμνα». Τότε τα πνεύματα που βρίσκονταν εκεί εισάκουσαν την επιθυμία της και το έδαφος άρχισε να σείεται και να βουλιάζει καταπίνοντας την όμορφη κοπέλα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η λίμνη και η κοπέλα να γίνει νεράιδα.

Ο δεύτερος μύθος αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής ήταν άπιστοι και πραγματοποιούσαν ακολασίες και ο Θεός για να τους τιμωρήσει δημιούργησε πολύ δυνατές βροχές με μεγάλη χρονική διάρκεια στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να πνίξει τους κατοίκους και να δημιουργηθεί η λίμνη στην περιοχή. Σύμφωνα με τον μύθο από την θεομηνία γλίτωσε μόνο η κόρη του παπά η οποία στοιχειώνει την λίμνη.

Επίσης υπάρχει άλλη μία θεωρία, η οποία υποστηρίζει ότι η λίμνη Κουρνά δεν έχει πυθμένα λόγο του χρωματισμού της λίμνης (τριγύρω το νερό είναι γαλάζιο και στο κέντρο έντονο βαθύ μπλε) και πως υπάρχουν πολύ έντονα ηλεκτρομαγνητικά πεδία τα οποία επηρεάζουν τη διάθεση (είτε θετικά, είτε αρνητικά) σε όσους επισκέπτονται την λίμνη.


diadrastika.com 
 
Top