Η ΜΟΝΗ ΚΗΠΙΝΑΣ ΣΤΑ ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ:
H Mονή Κηπίνας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της Ηπείρου,προκαλεί δέος λόγω της θέσης του, καθώς είναι χτισμένη στο κοίλωμα κατακόρυφου βράχου στα Τζουμέρκα, κοντά στο χωριό Καλαρρύτες.
Το μοναστήρι χτίστηκε περί το 1212 μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Εντυπωσιακές τοιχογραφίες διακοσμούν το εσωτερικό του Ναού που χρονολογούνται από το 17ο αιώνα.
Στο βράχο χτίστηκε το καθολικό της Μονής,μια μικρή μονόκλιτη Βασιλική, που εντυπωσιάζει μέσα στην επιβλητικότητα του χώρου. Αποτελείται από τον νάρθηκα, τον κυρίως ναό και το Ιερό Βήμα τα οποία είναι ενσωματωμένα στη σπηλιά.
Στο μοναστήρι υπάρχουν χώροι υποδοχής, φιλοξενίας καθώς και τα κελιά των μοναχών. Οι παραπάνω χώροι εκτείνονται σε δυο επίπεδα. Στο ισόγειο εκτός από το καθολικό υπάρχει χώρος καθιστικού. Στον όροφο επίσης υπάρχει χώρος καθιστικού το ¨Αρχονταρίκι¨ με καταπληκτική θέα στη γύρω περιοχή καθώς επίσης και τρία κελιά με τζάκι και λιτή επίπλωση.
Σύμφωνα με την παράδοση στην μονή Κηπίνας λειτούργησε κρυφό σχολειό καθώς επίσης χρησιμοποιήθηκε και σαν φρούριο κατά την ελληνική επανάσταση του 1821 εξαιτίας της δυσπρόσιτης θέσης της.
Στέγη του είναι ο συμπαγής βράχος που έχει λαξευτεί με τέχνη ώστε να σχηματίζει ένα τέλειο θόλο.
Μέσα στη μονή μια μυστική πόρτα οδηγεί σε κρύπτη, μήκους 240 μέτρων, όπου η σπηλιά αυτή την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της εθνικής αντίστασης αποτέλεσε κρησφύγετο των υπόδουλων Ελλήνων και των αντιστασιακών.
Το όνομα της οφείλεται στους κήπους που καλλιεργούσαν κοντά στη μονή οι μοναχοί. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φθάνει ως τη βάση του βράχου και από εκεί ένα μονοπάτι σκαλισμένο στο βράχο και μια ξύλινη γέφυρα, οδηγούν στο μοναστήρι.
Το μονοπάτι είναι στην πλαγιά του βράχου και η κρεμαστή γέφυρα πριν από την είσοδο παραμένει κινητή. Όταν αυτή σηκώνεται δημιουργεί κενό 4 μέτρων στο γκρεμό και προφύλαγε παλαιότερα το μοναστήρι από επίδοξους επιδρομείς.
Αν ο ιερέας Λάμπρος δεν βρίσκεται εκεί, μπορείτε να ζητήσετε τα κλειδιά για να επισκεφθείτε τη μονή από το καφενείο στον συνοικισμό Κηπίνα.
Τηλέφωνο: 26590 61186
 πηγη monastiria.gr
 
Top