Λανθασμένες αντιλήψεις έχουν οι γυναίκες με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ) σε ό,τι αφορά την επίδραση της νόσου και της θεραπείας της στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να επιλέγουν να μην τεκνοποιήσουν.
Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνει μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 9 διαφορετικά κέντρα της Μεσογείου, μεταξύ του 2014 και του 2015.
Όπως επισημαίνει το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας & Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.), τα ΙΦΝΕ προσβάλλουν τις γυναίκες, σχεδόν αποκλειστικά, όταν αυτές βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία, γι’ αυτό και ζητήματα που σχετίζονται με τη γονιμότητα, την εγκυμοσύνη, τη γέννα και το θηλασμό είναι ύψιστης σημασίας για τις γυναίκες αυτές. Η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης και οι λανθασμένες αντιλήψεις που συχνά έχουν οι συγκεκριμένες γυναίκες για την επίδραση της νόσου και της θεραπείας της στη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη, συχνά τις οδηγούν στην απόφαση να μην τεκνοποιήσουν, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ζωή τους.
Σκοπός της μελέτης ήταν να εκτιμήσει την αντίληψη που έχουν οι γυναίκες ασθενείς με ΙΦΝΕ σχετικά με τη γονιμότητα, την έκβαση της εγκυμοσύνης και το θηλασμό, αλλά και τις γνώσεις τους σχετικά με τις παθολογίες που σχετίζονται με τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (human papilloma virus – HPV) και τον έλεγχο που πρέπει να γίνεται για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας.
Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν 348 γυναίκες ασθενείς με ΙΦΝΕ, από 16 έως 50 ετών (μέση ηλικία 37,4 έτη). Το 50% έπασχαν από ελκώδη κολίτιδα, 49,4% από νόσο Crohn και 0,6% από αδιευκρίνιστη κολίτιδα. Όλες οι ασθενείς απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που βασίστηκε στις κατευθυντήριες οδηγίες της ECCO (European Crohn’s and Colitis Organization).
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών, άνω του 60%, φοβόταν ότι η νόσος τους ή η θεραπεία που λαμβάνουν για τη νόσο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κάποιας επιπλοκής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να προκαλέσει θανάσιμο κακό τόσο στις ίδιες όσο και στο νεογέννητο. Επίσης, θεωρούσαν ότι μπορεί η νόσος να μεταδοθεί στο νεογνό ή ότι θα βλάψουν το παιδί εάν θηλάσουν.
Γυναίκες που επισκέφθηκαν συμβουλευτικές ομάδες και ειδικούς γιατρούς για θέματα ΙΦΝΕ βοηθήθηκαν στο να τεκνοποιήσουν και να αποκτήσουν παιδί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες γυναίκες που αποφάσισαν από μόνες τους να μην κάνουν παιδιά. Γυναίκες με υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης ήταν πιθανότερο να τεκνοποιήσουν. Σχετικά με το εμβόλιο για τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος υπήρχε χαμηλή συμμόρφωση στην εκτέλεση του, όμως υπήρχε υψηλή συμμόρφωση στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Σύμφωνα με το ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ., η συγκεκριμένη μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι γυναίκες με ΙΦΝΕ έχουν λανθασμένες αντιλήψεις όσον αφορά στη γονιμότητα και φοβούνται την έκβαση της εγκυμοσύνης εξαιτίας της νόσου τους. Γι’ αυτό το Ίδρυμα επισημαίνει ότι η συζήτηση με ειδικούς μπορεί να βοηθήσει στη σωστή κατανόηση των επιπτώσεων της νόσου και της θεραπείας της στα ζητήματα αυτά.
 stogiatro.gr
 
Top