Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πιθανότατα κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία θα μπορούσαν να βρεθούν, παρότι η τράπεζα ήλπιζε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αντιδρούσε αποτελεσματικότερα στα μέτρα τόνωσης, τόνισαν σήμερα δύο ανώτατοι φορείς χάραξης πολιτικής σύμφωνα με το Reuters.
Με τα επιτόκια πλέον σε αρνητικό έδαφος αυξάνονται οι πιθανότητες επιβλαβών παρενεργειών, καθώς ελαττώνεται η κερδοφορία των τραπεζών και εγείρονται κίνδυνοι για φούσκες στα περιουσιακά στοιχεία και στρεβλώσεις στις αγορές, τόνισαν οι φορείς χάραξης πολιτικής.
«Τα ονομαστικά επιτόκια αυτή τη στιγμή είναι πιθανώς κοντά στον «πάτο», χωρίς αυτό να υπονοεί ότι θα ανακάμψουν σύντομα», επεσήμανε ο διοικητής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη.
«Τα αρνητικά επιτόκια είναι χρήσιμο κομμάτι της εργαλειοθήκης μας, αλλά σαφώς υπάρχουν όρια σε αυτά», πρόσθεσε ο τραπεζίτης. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα κατώτατο όριο, ακόμη κι αν δεν ξέρουμε πού ακριβώς βρίσκεται: κάπου ελαφρώς κάτω του μηδέν», τόνισε.
«Ελπίζαμε όλοι ότι η αντίδραση της οικονομίας θα ήταν πολύ γρηγορότερη ως αποτέλεσμα της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής που έχουμε θεσπίσει», σχολίασε και ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιο, κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου. «Παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ ότι περίμεναν όλοι», συμπλήρωσε.
Ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας τόνισε πως η ΕΚΤ γνωρίζει τους κινδύνους που συνδέονται με τα χαμηλά επιτόκια, περιλαμβανομένων των ισορροπιών στην χρηματοοικονομική αγορά και του πλήγματος στην κερδοφορία των τραπεζών.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Βιλερουά πρόσθεσε ότι, αν και τα επιτόκια ενέχουν σοβαρούς κινδύνους ιδιαίτερα για τις μετοχές και τα ακίνητα, δεν υπάρχουν ενδείξεις για φούσκες, παρότι παρατηρούνται κάποιες αποτιμήσεις σποραδικά.
«Βραχυπρόθεσμα, τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και η καμπύλη απόδοσης θα παραμείνει σχετικά επίπεδη», ανέφερε ο Γάλλος τραπεζίτης. «Μακροπρόθεσμα, καθώς θα ανεβαίνει ο πληθωρισμός, τα ονομαστικά επιτόκια θα πρέπει να ανέβουν και πάλι, με μεγαλύτερη ισχύ –ή λιγότερο αργά- από τα πραγματικά επιτόκια», κατέληξε.
Από Euro2day