Με την διαβάθμιση "G", την δεύτερη χαμηλότερη είχε αξιολογήσει ο οίκος αξιολόγησης ICAP την πιστοληπτική ικανότητα...
της εταιρείας «ΤΟΞΟΤΗΣ» του Χρήστου Καλογρίτσα, όταν η Τράπεζα  Αττικής αύξησε στο δεκαπλάσιο το πιστωτικό του όριο, τον Μάιο του 2015.

Ο Τάσος Τέλλογλου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star το βράδυ του Σαββάτου αποκάλυψε ότι η τράπεζα Αττικής θα μπορούσε να δώσει δάνειο στην «Τοξότης» σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αφού πρώτα τιμολογούσαν τον κίνδυνο στο επιτόκιο ψηλότερα, σύμφωνα με στελέχη των συστημικών τραπεζών και πρώην ανθρώπους της Attica Bank

«Θυμίζουμε ότι η “Τοξότης” ήταν μία εταιρία που εμφάνιζε μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές στους προμηθευτές -πάνω από 150 μέρες -και στους εργαζόμενους, με βασικό πελάτη το χρεωκοπημένο δημόσιο. Σε αυτή την περίπτωση, μας είπαν τραπεζικά στελέχη το επιτόκιο δεν θα έπρεπε να είναι 2,6 μονάδες πάνω από το επιτόκιο καταθέσεων, αλλά διψήφιο, χωρίς βεβαίως αυτή τη θηριώδη αύξηση, τον 10πλασιασμό του πιστωτικού ορίου σε μία εποχή που οι μικρότερες,αλλά και οι μεσαίες τεχνικές εταιρείες αγωνίζονταν να δανεισθούν πολύ μικρότερα ποσά  με επιτόκια διπλάσια από εκείνα του “Τοξότη” ».

Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται, είναι εκείνο της εγγυητικής επιστολής που παρουσίασε ο κύριος Καλογρίτσας για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Όπως τόνισε ο κύριος Τέλλογλου, «πηγές μέσα στην Τράπεζα αλλά και στην ΤτΕ λένε ότι σε εγγυητικές που εκδίδονται για τόσο μεγάλα ποσά, δηλαδή για 3,5 εκατομμύρια έναντι μετρητών, πρέπει να ελεγχθεί επακριβώς το έμβασμα, ώστε να τηρηθούν όλοι οι κανόνες που προβλέπονται από το πλαίσιο κανονιστικής συμμόρφωσης της Τράπεζας. Με απλά λόγια, χρειάζεται συμβόλαιο ανάμεσα σε αυτόν που στέλνει και σε εκείνον που παίρνει το ποσό ακόμα και αν είναι το ίδιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, όπου θα αναγράφεται ρητά ο σκοπός του εμβάσματος».

«Εμείς αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η αρχή για το ξέπλυμα του χρήματος δεν έχει αντιδράσει στο έμβασμα, πράγμα που η Τράπεζα ερμηνεύει ότι είναι κανονιστικά εντάξει», κατέληξε ο ίδιος.

πηγη

Πηγή
 
Top