Την "πόρτα" έκλεισε σε πέντε θέσεις του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό το κουαρτέτο των θεσμών.

Πιο συγκεκριμένα απέρριψε :

1. Τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ περί παγώματος χρεών προς ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

2. Τις εκπτώσεις για τις αναδρομικές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

3. Το χρονοδιάγραμμα επανυπολογισμού των κύριων συντάξεων.

4. Την έκδοση εγκυκλίου για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων και τον καθορισμό του πλαφόν μείωσης όταν ξεπερνά το 20%.

5. Και τέλος το  χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) από την 1η/1/2017 που θα σημάνει ουσιαστικά και την κατάργηση όλων των Ταμείων κύριας σύνταξης μαζί με τις καταστατικές τους διατάξεις που προβλέπουν σήμερα διαφορετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και διαφορετικές παροχές.

Η μόνη συμφωνία που υπήρξε,  είναι σε αυτά που ζήτησαν από τον Ιούνιο με το συμπληρωματικό Μνημόνιο και έχουν να κάνουν με την κατάργηση των χαμηλών εισφορών ασθένειας που ψήφισε η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό για τους αγρότες και τους νέους επιστήμονες, και οι οποίες πλέον θα «ξανανομοθετηθούν» και θα είναι διπλάσιες, ήτοι στο 6,95% από 1ης/1/2017, ενώ αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε ότι έσωσε τους αγρότες με εισφορές κατά 50% χαμηλότερες ως το 2019.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών έβαλαν φρένο στην πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει πάγωμα χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ζητώντας πλήρη στοιχεία για το ύψος των χρεών και τον αριθμό των οφειλετών που θα τύχουν, αν τύχουν, αυτής της διευκόλυνσης και αφετέρου για τις επιπτώσεις που θα έχει στη ρευστότητα του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.
 
Top