Τα βακτήρια μεταφέρονται στο φαγητό ανεξάρτητα από τον χρόνο κατά τον οποίο αυτό παρέμεινε στο πάτωμα, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές, καταρρίπτοντας τον «κανόνα των 5 δευτερολέπτων».
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers διαψεύδουν την ευρέως αποδεκτή αντίληψη ότι μπορεί κανείς να καταναλώσει με ασφάλεια το φαγητό που του έπεσε στο πάτωμα, με την προϋπόθεση ότι αυτό παρέμεινε εκεί για λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα. Με βάση αυτόν τον κανόνα, τα τρόφιμα που έπεσαν στο πάτωμα, αλλά παρέμειναν για πολύ λίγο εκεί, είναι ασφαλή για κατανάλωση, επειδή τα βακτήρια χρειάζονται χρόνο για να μεταφερθούν.

 Ο Donald Schaffner, καθηγητής και ειδικός στον τομέα της Επιστήμης των Τροφίμων, διαπίστωσε ότι η υγρασία, το είδος της επιφάνειας και ο χρόνος της επαφής της τροφής με το πάτωμα, είναι όλα παράγοντες που συμβάλλουν στην διασταυρούμενη μόλυνση.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης στου, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν  τέσσερις διαφορετικές επιφάνειες (από ανοξείδωτο χάλυβα, κεραμικά πλακίδια, ξύλο και τάπητα), τέσσερα διαφορετικά τρόφιμα (καρπούζι, ψωμί, ψωμί με βούτυρο και κολλώδεις καραμέλες), τέσσερις διαφορετικούς χρόνους επαφής (<1, 5, 30 και 300 δευτερόλεπτα ), και δύο μεθόδους προετοιμασίας των βακτηρίων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αν και οι μεγαλύτεροι χρόνοι επαφής οδηγούν σε μεταφορά περισσότερων  βακτηρίων, υπάρχουν και άλλοι -εξίσου ή ακόμα και σημαντικότεροι- παράγοντες, όπως η φύση του τροφίμου και της επιφάνειας, που παίζουν ρόλο και μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η μεταφορά των βακτηρίων αρχίζει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

«Αποφασίσαμε να εξετάσουμε αυτήν την πρακτική επειδή είναι πολύ διαδεδομένη», δήλωσε ο Schaffner. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κανόνας των πέντε δευτερολέπτων είναι μια υπεραπλούστευση του τι πραγματικά συμβαίνει όταν τα βακτήρια μεταφέρονται από μια επιφάνεια στα τρόφιμα. Τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν ακαριαία τις τροφές, προκαλώντας τροφιμογενείς ασθένειες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, «Applied and Environmental Microbiology».
 stogiatro.gr
 
Top