Τα γερά δόντια δε φαίνεται να είναι εύκολος στόχος για τους Έλληνες. Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνουμε από τα στοιχεία της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο 150 ml οδοντόκρεμας συγκριτικά με τα 250-300 ml που χρησιμοποιούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
Απογοητευτική είναι και η κατάσταση των δοντιών μας σε θέματα τερηδόνας, ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Οι 6 στους 10 Έλληνες βουρτσίζουμε τα δόντια μας μόλις μία φορά την ημέρα ή πιο αραιά, ενώ μόνο οι 3 στους 10 τα βουρτσίζουμε 2 φορές την ημέρα. Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα απλά και εύκολα εφαρμόσιμα μυστικά για γερά δόντια, μάλλον πρέπει να τα μάθουμε όλοι.
1. Πιες με καλαμάκι
Τσάι, καφές, χυμός και αναψυκτικό μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό των δοντιών και ευαισθησία. Λύσε το πρόβλημα απλά και γρήγορα: χρησιμοποίησε καλαμάκι. Κατεύθυνέ το προς τον ουρανίσκο σου έτσι ώστε τα δόντια να μην εκτίθενται στο υγρό και, αν δεν έχεις καλαμάκι, μόλις πιεις ξέπλυνε το στόμα σου με νερό.
2. Τέλειωσε το γεύμα σου με τυρί
Όταν καταναλώνεις υδατάνθρακες, πχ. ρύζι και ζυμαρικά, τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας παράγουν οξέα που διαβρώνουν το σμάλτο των δοντιών. Ωστόσο, αυτή η φθορά μπορεί να εξισορροπηθεί με την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα των μετάλλων που προστατεύουν τα δόντια. Θυμήσου, λοιπόν, ότι το να «τελειώνεις» κάθε γεύμα με λίγο τυρί για να εξουδετερώσεις την οξύτητα των προηγούμενων τροφών θα σε βοηθήσει να έχεις πιο γερά δόντια.
3. Ενημέρωσε τον οδοντίατρο για τη λήψη φαρμάκων
Τα φάρμακα, όπως αυτά για την υπέρταση, αντισταμινικά και αντικαταθλιπτικά, μπορούν να παρέμβουν στην παραγωγή σάλιου με αποτέλεσμα να παρατηρείται ξηροστομία και υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης παθήσεων στη στοματική κοιλότητα. Επειδή, λοιπόν, η μειωμένη παραγωγή σάλιου επιτρέπει στα βακτήρια και στην πλάκα να συσσωρεύονται γρηγορότερα, αν θες γερά δόντια ενημέρωσε τον οδοντίατρό σου για τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείς.
4. Πιες νερό μετά το χυμό πορτοκαλιού ή το αναψυκτικό
Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους (π.χ. η πορτοκαλάδα) περιέχουν κιτρικό οξύ, που διαβρώνει τα δόντια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ανθρακούχα αναψυκτικά. Γι’ αυτό, μετά την κατανάλωση τους χρήσιμο είναι να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό. Προσοχή: το βούρτσισμα των δοντιών αμέσως μετά την κατανάλωση χυμού εσπεριδοειδών πρέπει να αποφεύγεται.
5. Φάε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη
Μία τσίχλα είναι αρκετή για να απαλλαγούμε από 100 εκατομμύρια βακτήρια σε δέκα λεπτά, όπως προκύπτει από έρευνα του Πανεπιστημίου του Χρόνινγκεν στην Ολλανδία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η τσίχλα είναι πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση των βακτηρίων κατά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα που την μασάμε. Εννοείται πως όταν στόχος μας είναι τα γερά δόντια αναφερόμαστε πάντα σε τσίχλες χωρίς ζάχαρη.
πηγή:loveyou.gr//via:stogiatro.gr
 
Top