Οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, από σήμερα, προχωρούν σε επίσχεση εργασίας, όσον αφορά οποιαδήποτε παροχή υπηρεσίας. Η Ένωση Ιατρών- ΕΟΠΥΥ κατέθεσε εξώδικη διαμαρτυρία για να γνωστοποιήσει την επίσχεση και ζητά την παρέμβαση του προέδρου, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλη Βλασταράκου, ώστε να διευθετήσει το θέμα, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού.
Σε επιστολή της, προς τον πρόεδρο του ΠΙΣ, η Ένωση χαρακτηρίζει την κατάσταση της εκκαθάρισης των υποβολών, του Μαρτίου 2016 από το ΕΟΠΥΥ, ως «άκρως απογοητευτική», αφού μόνο το 10% των ιατρών έχουν πληρωθεί.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η εκκαθάριση 3.200 υποβολών επισκέψεων, όπου οι  1.700 επισκέψεις παρουσιάζουν τεχνικό πρόβλημα ταυτοποίησης και συσχέτισης του ψηφιοποιημένου φυσικού παραπεμπτικού με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό στο e-dapy. Εκκρεμούν, ακόμη, 480 υποβολές διαγνωστικών εργαστηρίων, 130 υποβολές ιατρικών πράξεων κατηγορίας Α (καρδιολογία, γαστρεντερολογία, νευρολογία, γυναικολογία και φυσιατρική) και 115 υποβολές ιατρικών πράξεων κατηγορίας Β (πνευμονολογία, ΩΡΛ, οφθαλμολογία, κ.λπ).
Δεν υπάρχει συσχέτιση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, που ανακοινώθηκε από την διοίκηση του, με την πραγματική εικόνα εκκαθάρισης, ενταλματοποίησης και πληρωμών των συμβεβλημένων ιατρών, υποστηρίζουν οι γιατροί. Επίσης δεν έχει δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων και του 10% της περιόδου 2012-2015 από τον Οργανισμό, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η πληρωμή 283 εκατ.  ληξιπρόθεσμων οφειλών, φαρμακευτικής δαπάνης. Από τα 450 εκατ. ευρώ, που υπολογίζετε για ληξιπρόθεσμες οφειλές ιατρών και παρόχων έχει χορηγηθεί στον ΕΟΠΥΥ το ποσό των 29 εκατ. ευρώ.
Η Ένωση Ιατρών υποστηρίζει ακόμα: «Ταυτόχρονα, ζητείται από τους κλινικοεργαστηριακούς και εργαστηριακούς ιατρούς να καταβάλουν μερίδιο των 'ανύπαρκτων' πληρωμών τους για την εξόφληση του clawback, με τους δεύτερους να είναι σε κατάσταση συστηματικής απόγνωσης καθώς καλούνται να καλύψουν το clawback και το κόστος των αναλωσίμων αντιδραστηρίων με υποκοστολογημένη αποζημίωση κατά 50% από τον ΕΟΠΥΥ κατά το τρέχον έτος».
ΝΔ: «Έθαψαν το Ε.Σ.Υ. 3 μέτρα κάτω από τη γη»

Για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, η ΝΔ με ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως « το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι ούτε εθνικό, ούτε σύστημα. Αποσαρθρώθηκε και καταρρέει – μαζί με το μύθο της κοινωνικής ευαισθησίας – με αποτέλεσμα κάθε μέρα να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές».

Η ΝΔ επικαλείται τα στοιχεία που δίνει η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τα οποία απεικονίζουν «δραματικές καταστάσεις, αβάστακτη ταλαιπωρία και προπάντων σοβαρούς κινδύνους για όσους έχουν ανάγκη περίθαλψης. Αποδεικνύουν πως έθαψαν το Ε.Σ.Υ. “3 μέτρα κάτω από τη γη”, όπως έλεγε ο κ. Πολάκης ότι θα κάνει στους δημοσιογράφους», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Ελλείψεις προσωπικού κάτω από το όριο ασφαλείας, ελλείψεις υγειονομικού υλικού, φαρμάκων και ασθενοφόρων, ασθενείς που αγοράζουν μόνοι τους τα υλικά για τη θεραπεία τους, κλειστά χειρουργεία, κλειστές Μ.Ε.Θ., κλινικές που υπολειτουργούν, εργαστήρια που λειτουργούν με “δανεικό προσωπικό”, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά σε 50 δημόσια νοσοκομεία.

Ο πρωθυπουργός, οι αρμόδιοι Υπουργοί και τα κόμματα που συγκυβερνούν οφείλουν να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είναι υπόλογοι και για την ταλαιπωρία των ασθενών και για τους κινδύνους που αφορούν την ίδια τη ζωή τους.
Ας καταλάβουν, επιτέλους, ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο».
★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr
 
Top