Οι λάμπες αλογόνου θα αρχίσουν να καταργούνται σταδιακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Σεπτεμβρίου, ως μέρος των σχεδίων για την αντικατάσταση αναποτελεσματικών λαμπτήρων.

Οι προβολείς και οι λάμπες αλογόνου θα γίνουν ολοένα και πιο δύσκολο να αγοραστούν σε ολόκληρη την ΕΕ και δεν θα αναπληρώνονται όταν τα αποθέματα εξαντλούνται. Μια ευρύτερη απαγόρευση των λαμπτήρων αλογόνου θα εφαρμοστεί το 2018.

Οι λαμπτήρες αλογόνου είναι πιο ακριβοί στη λειτουργία τους από άλλους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, χρησιμοποιούν παρόμοια ποσότητα ενέργειας με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως και διαρκούν συνήθως λιγότερο από δύο χρόνια.

Η αλλαγή αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των καταναλωτών να στραφούν στους λαμπτήρες LED, οι οποίοι κοστίζουν πολύ λιγότερο για να λειτουργήσουν σε σχέση με τις παραδοσιακές λάμπες, αλλά η μεταβατική περίοδος μπορεί να δημιουργήσει κάποιες προσωρινές δυσκολίες για τους καταναλωτές.

Η απλή αντικατάσταση φωτισμού αλογόνου με νέους λαμπτήρες LED μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τρεμούλιασμα, κακή απόδοση, ηχητικό θόρυβο, ακόμη και παρεμβολές με προϊόντα όπως οπτικοακουστικά συστήματα.

Οι λαμπτήρες πυράκτωσης παλαιού τύπου έχουν ήδη καταργηθεί σταδιακά σε όλη την Ευρώπη από το 2007, λόγω της χαμηλής ενεργειακής τους απόδοσης.

«Το 2016 είναι το έτος που οι λαμπτήρες LED θα επικρατήσουν στην Ευρώπη. Έχοντας ήδη κατακτήσει τον εμπορικό τομέα, τα LED τώρα θα επικρατήσουν και στα σπίτια» ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος.

«Αυτό οφείλεται στη δραματική κατάρρευση των τιμών λιανικής τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με την απόσυρση των λαμπτήρων αλογόνου από την αγορά της ΕΕ από σήμερα. Πρόκειται για μία εξαιρετική είδηση ​​τόσο για τους καταναλωτές όσο και για το περιβάλλον» καταλήγει η ανακοίνωση.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο, μια ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) ανακάλυψε έναν τρόπο για να αυξηθεί η αποδοτικότητα των λαμπτήρων πυρακτώσεως ώστε να είναι διπλάσια από αυτήν των καλύτερων λαμπτήρων LED.

Πηγή: naftemporiki.gr//via:karfitsa.gr
 
Top