Για πρώτη φορά θα διοργανωθεί και στην Ελλάδα ο φωτογραφικός διαγωνισμός «Wiki Loves Monuments» (Η Βικιπαίδεια αγαπά τα μνημεία 2016), στο πλαίσιο του αντίστοιχου διεθνούς διαγωνισμού.

Το «Wiki Loves Monuments» είναι ένας δημόσιος διαγωνισμός φωτογραφίας μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, που διοργανώνεται από παραρτήματα και ομάδες χρηστών του Wikipedia. Το 2010 διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ολλανδία, ακολούθησε η πανευρωπαϊκή διοργάνωση του 2011, ενώ το 2012 διοργανώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο διαγωνισμός δίνει μία ευκαιρία σε φωτογράφους από όλον τον κόσμο να τραβήξουν φωτογραφίες της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, οι οποίες θα διαμοιραστούν στη συνέχεια μέσω Wikipedia.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να ζητήσει από το ευρύ κοινό, τους αναγνώστες και τους χρήστες της Wikipedia, φωτογράφους, χομπίστες κ.α., να τραβήξουν φωτογραφίες από μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και να τις «ανεβάσουν» στο Wikimedia Commons για χρήση στη Wikipedia.

Ο διεθνής διαγωνισμός ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου και η τελική προθεσμία για το «ανέβασμα» των φωτογραφιών είναι η 30ή Σεπτεμβρίου. Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός, κατ΄εξαίρεση, θα ξεκινήσει την 8η Σεπτεμβρίου και ώρα 00:01.

Οι νικητήριες εικόνες και πολυμέσα στο ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού διαγωνίζονται για τα χρηματικά βραβεία που θα δοθούν στους τρεις πρώτους νικητές, ενώ στους δέκα πρώτους στην κατάταξη θα δοθεί, επίσης, από ένα πόστερ με τη φωτογραφία που συμμετείχαν.

Ο νικητής του διεθνούς σκέλους θα μπορεί να επιλέξει μεταξύ ενός χρηματικού βραβείου 1.000 ευρώ ή μίας υποτροφίας έως 2.000 ευρώ για το συνέδριο Wikimania 2017, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μόντρεαλ.

Από το 2010, που ξεκίνησε ο διαγωνισμός, έχουν «ανέβει» σχεδόν 1,5 εκατομμύρια φωτογραφίες. Στον περσινό διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 6.000 άνθρωποι από 33 χώρες. Φέτος, 40 χώρες από έξι ηπείρους θα διοργανώσουν τοπικούς διαγωνισμούς. Οκτώ από αυτές, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα των εικόνων που θα ανεβάσουν και να τις διαθέσουν με μία ελεύθερη άδεια. Οι τελικοί νικητές του διεθνούς διαγωνισμού θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο. Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ελληνικού σκέλους του διαγωνισμού http://wlm.wikimedia.gr .
 
Top