Πως θα σας φαινόταν αν κάποια στιγμή οι hackers θα μπορούσαν να ελέγχουν το μυαλό σας με τη χρήση εξελιγμένων κακόβουλων προγραμμάτων;

Είναι ένα σενάριο που ακούγεται σας μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, αλλά είμαστε πολύ πιο κοντά στο να γίνει πραγματικότητα από ό, τι φαντάζεστε.

Δεδομένου ότι οι επιστήμονες συνεχίζουν να κάνουν σημαντικές ανακαλύψεις στην εμφύτευση, τον έλεγχο, και τις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή στην πραγματικότητα είμαστε στα πρόθυρα του να γίνει πραγματικότητα σύμφωνα με το Motherboard.

Έτσι οι ερευνητές θα πρέπει να ενεργήσουν πολύ γρήγορα για να εξασφαλίσουν ότι τα σήματα του εγκεφάλου μας δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας.

Σύμφωνα με τον μηχανικό του BioRobotics Lab από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον κ. Howard Chizeck:

«Υπάρχει πραγματικά πολύ λίγος χρόνος. Αν δεν το αντιμετωπίσουμε γρήγορα, μετά θα είναι πολύ αργά.»

Για να κυριολεκτήσουμε, ο έλεγχος του εγκεφάλου υφίσταται ήδη. Οι γιατροί τον χρησιμοποιούν σε ιατρικό περιβάλλον, οι προγραμματιστές παιχνιδιών το χρησιμοποιούν για τον πιο ακριβή έλεγχο (χωρίς ελεγκτές), και ο στρατός των ΗΠΑ πειραματίζεται με την συγκεκριμένη τεχνολογία. Οπότε δεν είναι θέμα αν κάποιος μπορεί να τον ελέγξει χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή, αλλά το πότε.

Ο έλεγχος ενός μέρους του σώματος, ή ενός ανθρώπου μπορεί να συμβεί με υποκλοπές σε σήματα του εγκεφάλου, με εργαλεία όπως το EEG (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα), και το χειρισμό τους για να ολοκληρώσουν μια επιθυμητή ενέργεια. Το πρόβλημα με την (σχετική) απλότητα του ελέγχου του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποιος τρόπος που δίνει στους υπολογιστές πρόσβαση μόνο στα κύματα του εγκεφάλου που χρειάζονται για μια συγκεκριμένη ενέργεια, ενώ κλειδώνουν τα υπόλοιπα.


Η μηχανικός του BioRobotics Lab Tamara Bonaci εξηγεί:

«Σε γενικές γραμμές, το πρόβλημα με τις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή είναι ότι, με τις περισσότερες από τις συσκευές που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες για να συλλέγουν ηλεκτρικά σήματα για τον έλεγχο μιας εφαρμογής, είναι ότι δεν συλλέγουν μόνο το χρήσιμο κομμάτι του EEG που απαιτείται για τον έλεγχο της εφαρμογής, αλλά έχουν πρόσβαση στο σύνολο των σημάτων του EEG. Και όλα τα σήματα του EEG περιέχουν πλούσιες πληροφορίες για εμάς σαν άτομα.»

Έτσι δεν είναι μόνο οι hackers που θα πρέπει να μας ανησυχούν.

«Θα μπορούσατε να δείτε αστυνομική κατάχρηση, ή κυβερνήσεις να σας δίνουν σαφείς ενδείξεις κατά της αντιπολίτευσης ή να συμμετέχετε σε κάτι που θεωρείται παράνομο,» ανέφερε o Chizeck.

«Είναι σαν ένας ανιχνευτής ψεύδους που ελέγχεται από απόσταση αλλά ανιχνεύει την σκέψη.»

Ενώ οι επιστήμονες συνεχίζουν να εργάζονται για το πρόβλημα, είναι σαφές ότι μια προσωρινή λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της νομοθεσίας, αν και οι hackers δεν πρόκειται ξαφνικά να αρχίσουν να τηρούν τους νόμους.

Μια πιο μόνιμη λύση που εξετάζει το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον είναι ένας «BCI Anonymizer,» ένα εργαλείο που μοιάζει με μια εφαρμογή του smartphone, που ενώ μπορεί να έχει τις περιορισμένες πληροφορίες που χρειάζεται για να τρέξει, δεν είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στο λειτουργικό σύστημα της συσκευής. Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά σαν ένα φίλτρο που επιτρέπει στα αναγκαία εγκεφαλικά κύματα να περάσουν, ενώ κλειδώνει τα άλλα.

Ο Chizeck αναφέρει ότι το εργαστήριο αυτή τη στιγμή δοκιμάζει αν το BCI Anonymizer είναι εφικτή λύση, και ποιο επίπεδο φιλτραρίσματος μπορεί να προσφέρει.

Πηγή
 
Top