Ημέρες παλιών καλών εποχών θυμίζει φέτος ο Δεκαπενταύγουστος στη Χαλκιδική, καθώς η τουριστική σεζόν φτάνει στο αποκορύφωμά της, με τις πληρότητες στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να αγγίζουν το 100% όπως αναφέρουν στο halkidikifocus παράγοντες του Τουρισμού στο νομό. 

Όσον αφορά τους Έλληνες, που παραδοσιακά επέλεγαν την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου για τις διακοπές τους, φαίνεται ότι τις έχουν περιορίσει χρονικά σε τριήμερα ή το πολύ πενθήμερα, τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της οικονομικής κατάστασης.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο halkidikifocus ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Γρηγόρης Τάσιος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, τόνισαν ότι τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου οι πληρότητες φτάνουν το 100%.

Για «καλό μήνα» έκανε λόγο ο κ. Τάσιος αναφερόμενος στον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι η εικόνα που έχουμε για αυτή την περίοδο σε τίποτα δεν θυμίζει την κακή αρχή της σεζόν. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, εκτός από τους ξένους τουρίστες αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλη προσέλευση Ελλήνων επισκεπτών, με αποτέλεσμα τα ξενοδοχεία να είναι γεμάτα σχεδόν 100%.

Από την πλευρά του ο κ. Χαδαλής υπογράμμισε ότι αυτές τις μέρες αν κάποιος αναζητήσει νόμιμο ενοικιαζόμενο δωμάτιο στο νομό, είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρει, αφού οι πληρότητες για το τριήμερο κυμαίνονται από το 95% έως το 100%. Ο κ. Χαδαλής τόνισε ιδιαίτερα το «νόμιμο ενοικιαζόμενο δωμάτιο», καθώς στη Χαλκιδική υπάρχουν περίπου 5.000 παράνομα τουριστικά καταλύματα, όπως επανειλημμένα έχουμε αναφέρει στο halkidikifocus, αναφερόμενοι στην παραξενοδοχεία.

Μείωσαν τον χρόνο των διακοπών τους οι Έλληνες

«Ο μέσος όρος διακοπών των Ελλήνων είναι 3 ημέρες», επεσήμανε ο κ. Τάσιος, αναφερόμενος στην εγχώρια αγορά. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων, τα τελευταία 3 χρόνια οι Έλληνες έχουν μειώσει τον χρόνο των διακοπών τους, επιλέγοντας 3ήμερα. «Δεν είναι θέμα τιμών που αποθαρρύνουν τους Έλληνες απ’ το να κάνουν διακοπές περισσότερες ημέρες. Η οικονομικοί κατάσταση είναι τέτοια που δεν έχουν τη δυνατότητα για περισσότερες», τόνισε.Παρόμοια κατάσταση υπάρχει και στα ενοικιαζόμενα καταλύματα. Όπως ανέφερε ο κ. Χαδαλής, οι Έλληνες θα κλείσουν δωμάτιο από 3 έως 7 ημέρες το πολύ.

Θετικά τα μηνύματα του Σεπτεμβρίου

Άσχημο ήταν το ξεκίνημα της φετινής σεζόν, με τον Μάιο να είναι τουριστικά «νεκρός» και τον Ιούνιο να εξελίσσεται σε «κακό» μήνα, με το προσφυγικό και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κεντρική Ευρώπη να αποτελούν τους δύο βασικούς ανασταλτικούς παράγοντες για τον ελληνικό Τουρισμό.

Όπως αναφέρει το halkidikifocus.gr στην αρχή του καλοκαιριού, όταν άρχισαν να σημειώνουν άνοδο οι κρατήσεις για τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου, οπότε και άρχισε να φαίνεται ανάκαμψη, η σεζόν θα κρινόταν από τον Σεπτέμβριο, οι πληρότητες του οποίου θα καθόριζαν και το μέγεθος των απωλειών του φετινού καλοκαιριού.

Για «καλή ροή» από αεροπορικές αφίξεις, από Γερμανία, Βέλγιο και Ρωσίαέκανε λόγο ο κ. Τάσιος, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί έτσι και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, θα αμβλυνθούν σημαντικά η απώλειες της σεζόν.

Παρόμοια εικόνα έδωσε και ο κ. Χαδαλής για τον Σεπτέμβριο στα τουριστικά καταλύματα. Όπως ανέφερε ο πρώτος μήνα του φθινοπώρου διαφαίνεται καλός, με κρατήσεις κυρίως από Βαλκάνιους, που έρχονται οδικώς στη Χαλκιδική και λίγους Σκανδιναυούς και Ολλανδούς, τονίζοντας ότι αν συνεχιστεί η ροή κρατήσεων με αμείωτους ρυθμούς, στο τέλος της σεζόν και εκτός απροόπτου, θα μιλάμε για απώλειες που θα κυμανθούν γύρω στο 5%.
 
Top