Ρεσιτάλ διαφθοράς στην Αίγινα
Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Στον απόηχο του ναυτικού δυστύχηματος που προκάλεσε τον θάνατο 4 ανθρώπων στα ανοιχτά μεταξύ της Αίγινας και της Νήσου Μονής, το zougla.gr φέρνει στο φως μια επιπλέον διάσταση του τραγικού συμβάντος. Μια διάσταση που απεικονίζει με συμβολικό τρόπο το πώς ο καθένας σε αυτή τη χώρα μπορεί να δρα κατά το δοκούν, εκμεταλλευόμενος παράνομα και «ετσιθελικά» τον φυσικό πλούτο της χώρας μας χάρη στην παντελή, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδυναμία ή και απροθυμία της επιβολής των νόμων, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και προς όφελος των επιτήδειων.

Εν προκειμένω, η επιχείρηση, με άδεια... τουριστικού αναψυκτηρίου-περιπτέρου από το 2004, από την οποία θα πέρναγαν οι επιβάτες και τα θύματα της μοιραίας λάτζας, στη Νήσο Μονή, είναι παράνομη και κρίθηκε πρόσφατα κατεδαφιστέα από τις αρμόδιες Αρχές! 

Και όμως, μέχρι και σήμερα, ο άνθρωπος που εκμεταλλεύεται την γραφική παραλία της μικρής νήσου, και που έστησε στο σημείο μια επιχείρηση με δεκάδες ομπρέλες, τραπέζια εστιατορίου, κτίσματα που τον... βόλευαν και άλλες τουριστικές παροχές μιας καλά οργανωμένης παραλίας, εξακολουθεί να κερδίζει χρήματα, αφού στη χώρα μας οι αποφάσεις εφαρμόζονται μόνο κατά... περίπτωση. Και σίγουρα λιγότερο εύκολα για τους «πολιτειακούς παράγοντες»...

Πρόκειται για τον γιο του αντιδημάρχου ύδρευσης της Αίγινας Αντώνη Μούρτζη, Ιωάννη, ο οποίος όπως αναφέρουν γνώστες της κατάστασης του νησιού, εκμεταλλεύεται εμπορικά με την οικογένειά του το μεγαλύτερο μέρος του στόλου που πραγματοποιεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο Πέρδικα-Μονή και οδηγεί φυσικά με τις βάρκες του τους τουρίστες στην παράνομη και, βάσει απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης, κατεδαφιστέας επιχείρησής του! 

Η παραλία και οι τουριστικές παροχές που έχουν δημιουργηθεί, χωρίς η σχετική άδεια να το προβλέπει: 
Τα παράνομα κτίσματα στην παραλία, όπως διαπίστωσαν και οι αρμόδιοι ελεγκτές
Τα παράνομα κτίσματα στην παραλία, όπως διαπίστωσαν και οι αρμόδιοι ελεγκτές


Οι αρμόδιοι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων και εξέδωσαν πρωτόκολλο κατεδάφισης. Μια απόφαση που παραμένει στα χαρτιά καθώς η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά, η προθεσμία από τον Φεβρουάριο έχει παρέλθει και... οι Αρχές ξεχάστηκαν... 

Δείτε χαρακτηριστικά:

Ο χάρτης των καταπατήσεων...
Ο χάρτης των καταπατήσεων...


Λειτουργεί χωρίς άδεια
 
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο της Αίγινας, Δημήτρη Μουρτζή (συνωνυμία με τον προαναφερόμενο), ο οποίος παραδέχτηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση είναι παράνομη και καλώς έχει κριθεί κατεδαφιστέα, αλλά όπως επισήμανε «είναι θέμα της αποκεντρωμένης διοίκησης και των ελληνικών τουριστικών ακινήτων να την κατεδαφίσουν, όχι του Δήμου. Αυτοί πρέπει να προβούν στις σχετικές ενέργειες». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε ο Δήμος του να του ανακαλέσει την άδεια και να κλείσει η επιχείρηση, μετά όμως από εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Για την επιχείρηση είχε εκδοθεί νόμιμη άδεια - από τον σημερινό δήμαρχο που είχε την ίδια ιδιότητα το 2004- αλλά από τότε έχει λήξει, ενώ δεν περιλαμβάνει πουθενά τα κτίσματα και τις άλλες παρανομίες που διαπίστωσαν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. 

Τον λόγο πλέον τον έχουν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα έπρεπε να προβληματιστούν για ποιον λόγο δεν εφαρμόστηκε η πρόσφατη απόφασή τους...

Το σημείο στο οποίο σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα
Το σημείο στο οποίο σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα
 
Top