Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη την Παρασκευή ο αρμόδιος υπουργός εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα «εναλλακτικό σχέδιο» για την καταβολή χαμηλότερων ποσών ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους το 2017, αντί του περιορισμού των δικαιούχων. Αυτό θα γίνει επειδή η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση για περιστολή κατά επιπλέον 569 εκατ. ευρώ το 2017 της δαπάνης για το ΕΚΑΣ.

Με δεδομένο ότι τον Ιούλιο έπεσε πέλεκυς σε 160.000 χαμηλοσυνταξιούχους για να εξοικονομηθούν ετησίως 168 εκατ. ευρώ τα επόμενα 569 εκατ. που πρέπει να εξοικονομηθούν το 2017 προκαλούν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το εναλλακτικό αυτό σχέδιο προβλέπει αντί των εισοδηματικών κριτηρίων για τον καθορισμό των δικαιούχων να τροποποιηθούν τα ποσά του ΕΚΑΣ έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο, ακόμη μεγαλύτερο, «κύμα» διαγραφής χαμηλοσυνταξιούχων από τις λίστες των δικαιούχων και το κονδύλι να μοιραστεί στηρίζοντας τους πιο «αδύναμους».

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν πως μέχρι την κατάργηση του ΕΚΑΣ στα τέλη του 2019 η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα προχωρήσει στην περιστολή της δαπάνης με περιορισμό των καταβαλλόμενων ποσών και όχι μείωσης δικαιούχων με νέα αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να μη μειωθούν τα 230 ευρώ που δίνονται σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.217 ευρώ και οι μειώσεις να γίνουν στα επόμενα ποσά του ΕΚΑΣ.

Ολα αυτά βεβαίως τίθενται υπό την αίρεση των θεσμών και της συζήτησης στο πλαίσιο της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας προτίθεται να ζητήσει «έγκριση» για νέα ενιαία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ταμεία.

«Έχουμε εναλλακτικά σχέδια τα οποία θα είναι αντικείμενο της διαπραγμάτευσης» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος και τόνισε ότι το ζήτημα της ρύθμισης των οφειλών θα είναι ένα από τα δύο που θα τεθούν κατά τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου, εκτός των εργασιακών.

Για τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου όσον αφορά στα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τόνισε ότι «δεν προσπαθούμε απλώς να αποκρούσουμε τις απαιτήσεις των δανειστών αλλά προωθούμε τις θέσεις μας».

Παράλληλα διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι το ΔΝΤ δεν έχει θέσει ποτέ θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.

«Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση περιορισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων» τόνισε και έκανε την πρόβλεψη ότι «το ΔΝΤ δεν θα καταφέρει να προωθήσει τις ακραίες θέσεις του όπως δεν κατάφερε να προωθήσει τις μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις»
πηγη makeleio.gr
 
Top