Αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, η ανοιχτή δεύτερη αξιολόγηση αλλά πάνω απ’ όλα η έλλειψη εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα αποτελούν τα βασικότερα εμπόδια για την επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, η επιστροφή των κεφαλαίων από τις γλάστρες και τα στρώματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς κινείται με χαλαρούς ρυθμούς  παρά τη χαλάρωση των capital controls και την αυξημένη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το καλό σενάριο, που προβλέπει την επιστροφή 3-4 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες ως το τέλος του 2016, δεν φαίνεται να επαληθεύεται, αντίθετα, τα στοιχεία κινούνται προς το δυσμενές σενάριο του 1-2 δισ. ευρώ.

Η βασική αιτία κρύβεται στην ανασφάλεια των Ελλήνων καταθετών και την αβεβαιότητα για το μέλλον της οικονομίας, ενόψει μάλιστα μιας δύσκολης δεύτερης αξιολόγησης που ξεκινάει το φθινόπωρο.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι για την άρση αυτών των προβληματισμών είναι απαραίτητη η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να υπάρξει μια αίσθηση προόδου κι όχι καθυστερήσεων.

Πέρα όμως από τα της διαπραγμάτευσης, υπάρχει και το πρακτικό πρόβλημα των αυξημένων φόρων, οι οποίοι δεν δίνουν «ανάσα» στους φορολογούμενους και εξαντλούν τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ειδικά προς το τέλος του χρόνου που οι υποχρεώσεις συσσωρεύονται.
πηγη makeleio.gr
 
Top