Οι Σέρρες είναι μία πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών, όχι μόνο στα λόγια αλλά όπως αποδεικνύεται και στις πράξεις...

Οι πολιτικοί άρχοντες της περιοχής δείχνουν εδώ και πολλά χρόνια πως έχουν γνώση για το αυτοκίνητο και την μοτοσικλέτα και αυτό φάνηκε αρχικά το 1998 με την κατασκευή του αυτοκινητοδρομίου που φτιάχτηκε με χρήματα του Δήμου και κοσμεί την περιοχή των Βαλκανίων.

Πλέον η γνώση για το αντικείμενο περνά στην καθημερινότητα των απλών πολιτών που βλέπουν τους δρόμους να αλλάζουν και να θυμίζουν Ευρώπη. Άλλωστε δεν συναντούμε καθημερινά χρωματιστούς... δρόμους που δεν έχουν στόχο να ομορφαίνουν την όψη της πόλης αλλά να λειτουργούν και βιοκλιματικά. Αυτό ισχύει με συγκεκριμένους δρόμους στις Σέρρες που έχουν αλλάξει όψη καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για την υλοποίησή τους φωτοκαταλυτικό υλικό.



ΦΩΤΟ: Αισθητικά ο συγκεκριμένος δρόμος (οδός Ιουστινιανού) θυμίζει δρόμο... εξωτερικού. Στην πράξη βοηθά στη μείωση της θερμοκρασίας!

Δρόμος που μειώνει την θερμοκρασία


Το συγκεκριμένο υλικό εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και είναι... διαθέσιμο σε τρία χρώματα. Η ιδιότητά του είναι να απορροφά την θερμότητα και να μειώνει την θερμοκρασία, κάτι που γίνεται αντιληπτό από τον καθένα ιδίως του καλοκαιρινούς μήνες.

Λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας που έχει το φωτοκαταλυτικό υλικό δεν χάνει τις ιδιότητές του ακόμα και όταν μαυρίσει από το πέρασμα των αυτοκινήτων ενώ με ένα πλύσιμο του δρόμου το χρώμα... επανέρχεται στην αρχική του μορφή.



ΦΩΤΟ: Σε αρκετούς δρόμους της πόλης των Σερρών έπεσε το προηγμένο υλικό...

Δηλώσεις στο zougla.gr


Μιλώντας στο zougla.gr για το μεγάλο αυτό έργο του ΕΣΠΑ που κόστισε σχεδόν 4 εκατομμύρια ευρώ ο Αντιδήμαρχος έργων της πόλης των Σερρών Ηλίας Γκότσης (φωτογραφία αριστερά) τόνισε χαρακτηριστικά: «Είχαμε



διαπιστώσει κλιματικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία της πόλης μας και έτσι έπρεπε να δράσουμε αποτελεσματικά. Γι' αυτό το λόγο προχωρήσαμε σε βιοκλιματικές αναπλάσεις σε πυκνά δομημένες περιοχές με στόχο να ρίξουμε την θερμοκρασία κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Οι συγκεκριμένοι δρόμοι έχουν στρωθεί με ψυχρό υλικό και διαθέτουν μεγάλη θερμική χωρητικότητα προκειμένου να μην εκπέμπουν υψηλές θερμοκρασίες. Η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει σημαντικά και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον με επιπλέον έργα».



ΦΩΤΟ: Το υλικό που χρησιμοποιείται σε αυτούς τους δρόμους μειώνει την θερμοκρασία του περιβάλλοντος!



ΦΩΤΟ: Το έργο με προϋπολογισμό 4 εκατ. ευρώ υπάγεται στα προγράμματα ΕΣΠΑ



ΦΩΤΟ: Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης (δεξιά) με τον Αντιδήμαρχο έργων Ηλία Γκότση

Του Βασίλη Γ. Σαρημπαλίδη

Πηγή: zougla.gr
 
Top