Μία νεοσύστατη εταιρεία στην Καλιφόρνια κατάφερε να πάρει άδεια για να πραγματοποιήσει την πρώτη ιδιωτική αποστολή πέρα από την τροχιά της Γης.

Η Moon Express σκοπεύει να εκτοξεύσει το 2017 μια σεληνάκατο σε μέγεθος βαλίτσας που θα κινηθεί στην επιφάνεια της Σελήνης και θα δοκιμάσει τις τεχνολογίες που απαιτούνται με τελικό στόχο την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Σελήνης.

«Η έγκριση της αποστολής αποτελεί απόφαση-ορόσημο για την αμερικανική κυβέρνηση» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας Μπομπ Ρίτσαρντς.

Με την εκτόξευση, η Moon Express ελπίζει να κερδίσει το πρώτο βραβείο των 20 εκατομμυρίων δολαρίων στο διαγωνισμό Lunar X Prize της Google, στον οποίο μπορούν να πάρουν μέρος αποστολές που θα διανύσουν τουλάχιστον 500 μέτρα στην επιφάνεια του φεγγαριού και θα μεταδώσουν βίντεο υψηλής ευκρίνειας.

Για να δοθεί η τελική άδεια χρειάστηκαν μήνες διαβουλεύσεων με πλήθος φορέων, καθώς η διεθνής Συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος, η οποία υπεγράφη το 1967, απαιτεί από τις κυβερνήσεις «να αδειοδοτούν και να επιβλέπουν» οποιοδήποτε διαστημικό εγχείρημα πέρα από τη γήινη τροχιά.
rizopoulospost.com
 
Top