Aπό το Ικόνιο της Τουρκίας και πιθανώς από το αεροδρόμιο του Άκτιου στην Ελλάδα και του Τράπανι της Ιταλίας θα εξορμούν τα αεροπλάνα τύπου Awacs του ΝΑΤΟ για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου της Συρίας και του Ιράκ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) που αναμεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μείωση των ωρών πτήσης των Awacs πάνω στον εναέριο χώρο της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την ενίσχυση του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους και για το λόγο αυτό θα αξιοποιηθούν οι στρατιωτικές προτάσεις να χρησιμοποιηθούν 720 ώρες πτήσεις των Awacs από τις προβλεπόμενες για την παρακολούθηση του εναέριου χώρου της Εσθονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας. Η εναέρια παρακολούθηση στις χώρες αυτές λόγω Ρωσίας κρίνεται επί του παρόντος λιγότερο σημαντική από τον αγώνα κατά του Ισλαμικού κράτους.

Οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει συνολικά να διατεθούν 1080 ώρες πτήσεις των Awacs για τα σκοπό αυτό. Στις 720 ώρες που αφαιρούνται από την ανατολική Ευρώπη θα μπορούσαν να προστεθούν και 360 ακόμα από τις προβλεπόμενες για την παρακολούθηση του τουρκικού εναέριου χώρου.

Τα σχέδια του ΝΑΤΟ προβλέπουν αεροπλάνα εφοδιασμένα με υπερσύγχρονα ραντάρ και την πιο εξελιγμένη τεχνολογία. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι τα αεροπλάνα αυτά του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ως ιπτάμενα κέντρα επιχειρήσεων για βομβαρδισμούς .

Τα Awacs σταθμεύουν στη γερμανική πόλη Γκάιλενκίρχεν (Geilenkirchen) κοντά στο Άαχεν και οι χειριστές τους είναι κατά το ένα τρίτο Γερμανοί.
πηγη 902.gr
 
Top