Με αφορμή την πρόσφατη θαλάσσια τραγωδία στην Αίγινα (δείτε εδώ και εδώ) και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από την ηλικία και το δίπλωμα του οδηγού, το nextdeal ενημερώνει σχετικά.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 1151/2013* κάθε χειριστής ταχύπλοου μετά το 65ο έτος της ηλικίας του είναι υποχρεωμένος να ανανεώνει το δίπλωμα του κάθε 3 χρόνια προσκομίζοντας στο αρμόδιο λιμεναρχείο ταυτότητα, παράβολα, φωτογραφίες συγκεκριμένων διαστάσεων και ιατρικές βεβαιώσεις καλής υγείας από παθολόγο και οφθαλμίατρο κ.α. Σε αυτήν την περίπτωση η ανανέωση της άδειας οδήγησης ισχύει για τρία έτη από τις ημερομηνίες έκδοσης των ιατρικών βεβαιώσεων. Ασφαλώς το λιμεναρχείο εφόσον συντρέχουν ειδικοί λόγοι έχει το δικαίωμα να ζητήσει επιπλέον ιατρικές βεβαιώσεις από νευρολόγο, ψυχίατρο, ορθοπεδικό κ.α. ή και άλλα έγγραφα. 
Δίδεται όμως και η δυνατότητα ο χειριστής ταχύπλοου ηλικίας άνω των 65 ετών να ανανεώσει το δίπλωμα του προσκομίζοντας στο λιμεναρχείο μαζί με φωτογραφίες και παράβολα, επικυρωμένη την άδεια οδήγησηςτου αυτοκινήτου ή της μηχανής ή του μοτοποδηλάτου του! Σε αυτήν την περίπτωση η άδεια οδήγησης τουταχύπλοου ανανεώνεται με ημερομηνία λήξης την ημερομηνία λήξης της άδειας οδήγησης για τα οδικά μέσα!
Δείτε εδώ απόσπασμα του ΦΕΚ 1151/2013 που καθορίζει την συγκεκριμένη περίπτωση:
Απόσπασμα του ΦΕΚ 1151/2013
Όλα τα τμήματα ασφάλισης σκαφών των εταιρειών και οι αρμόδιοι υπάλληλοι ελέγχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ασφάλιση ή ζητούν διευκρινίσεις και περαιτέρω έγγραφες πιστοποιήσεις και κατόπιν αποδέχονται ή ασφαλίζουν με ειδικούς όρους ή και απορρίπτουν τον προς ασφάλιση κίνδυνο, σύμφωνα πάντοτε με την πολιτική ανάληψης κινδύνων της κάθε ασφαλιστικής εταιρείας.
Ενδεικτικά οι ασφαλιστικές εταιρείες Generali, ΑΧΑ, Interamerican, Μινέττα, Allianz, Ατλαντική Ένωση, Εθνική, Aig, Υδρόγειος, Αγροτική, ERGO έπειτα από τον απαραίτητο έλεγχο αποδέχονται το δίπλωμα οδήγησηςχειριστή ηλικίας άνω των 65 ετών, εφόσον έχει ανανεωθεί από το λιμεναρχείο, χωρίς περιορισμούς στην ηλικία ή τυχόν προσαυξήσεις.
Η περίπτωση της Αίγινας είναι μια πολύπλοκη υπόθεση που θα χρειαστεί χρόνο για να διαλευκανθεί. Ο χειριστής ήταν 77 ετών με πολλά προβλήματα υγείας και χορηγούμενα φάρμακα. Όλες οι εταιρείες μέσα στα συμβόλαια αστικής ευθύνης σκαφών έχουν προβλέψει ανάλογες περιπτώσεις.
Δείτε εδώ ενδεικτικό απόσπασμα σχετικών άρθρων από τις Γενικές Εξαιρέσεις της ασφαλιστικής εταιρείας ERGO, παρόμοιους και άλλων εταιρειών:
Ενδεικτικό απόσπασμα από τις Γενικές Εξαιρέσεις της ασφαλιστικής εταιρείας ERGO
Το δικαίωμα στην ζωή, την ελευθερία και την ασφάλεια αποτελεί κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα. Η αφαίρεση ή η απειλή της ανθρώπινης ζωής είναι έγκλημα.

Μέντωρ Διαμεσολαβητής
nextdeal.gr
 
Top