«Χαράτσι» και μάλιστα αναδρομικό σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που λαμβάνουν δύο συντάξεις- δύο κύριες ή δύο επικουρικές- αλλά και σε όσους έχουν σύνταξη αναπηρίας και παίρνουν επίδομα, φέρνει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο οι παραπάνω συνταξιούχοι θα πληρώνουν την κράτηση 6% υπέρ του ΕΟΠΥΥ όχι στη μία από τις δύο συντάξεις, όπως συνέβαινε, αλλά στο άθροισμα των ποσών και των δύο. Στο σύνολο της σύνταξης υπολογίζονται, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», και τα πάσης φύσεως επιδόματα, όπως συζύγου και τέκνων, που μέχρι τώρα έμεναν εκτός κρατήσεων ασθένειας.

Η αλλαγή αυτή πλήττει 400.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, του Δημοσίου και του ΝΑΤ που λαμβάνουν μία σύνταξη χηρείας και μία σύνταξη γήρατος ή αντίστοιχα επικουρική λόγω γήρατος και επικουρική λόγω χηρείας.

Η εγκύκλιος αφορά επίσης όσους συνταξιοδοτούνται από ΤΣΜΕΔΕ και ΤΣΑΥ ακόμα κι αν παίρνουν μία σύνταξη από το ίδιο δικαίωμα, καθώς τα εν λόγω Ταμεία χορηγούν και μία επιπρόσθετη σύνταξη στους ασφαλισμένους τους η οποία θα συνυπολογίζεται πλέον και θα υπόκειται σε κρατήσεις ασθενείας μαζί με την κανονική σύνταξη.

Σύμφωνα με το παράδειγμα της εφημερίδας, σύνταξη που διαμορφωνόταν στα 1.176 ευρώ πριν το νόμο, μετά την εφαρμογή της εγκυκλίου μειώνεται κατά περίπου 4,2% και διαμορφώνεται στα 1.128 ευρώ.
 
Top