Σχέδιο εξορθολογισμού των πληρωμών προς τους παρόχους του, υλοποιεί σταδιακά ο ΕΟΠΥ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας , όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του Οργανισμού την Τετάρτη
Παράλληλα με τη διαδικασία εκκαθάρισης των ιδιωτών παρόχων που έχει ήδη ξεκινήσει, βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα πληρωμών προς φαρμακευτικές εταιρείες και νοσοκομεία.
Ειδικότερα:
Ως προς τις Φαρμακευτικές Εταιρείες:
Μέσω του ειδικού προγράμματος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους, των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έχει ενταλματοποιηθεί  ήδη ποσό  270 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχει ήδη εκταμιευθεί στις Φαρμακευτικές Εταιρείες, ποσό  85 εκατ. ευρώ. Έως  το τέλος Αυγούστου το σύνολο του ποσού αυτού θα έχει απορροφηθεί πλήρως μειώνοντας ισόποσα τις οφειλές του Οργανισμού.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ περιλαμβάνουν τόσο οφειλές που δημιουργήθηκαν από την έναρξη της λειτουργίας του καθώς και οφειλές που «κληρονόμησε» ως καθολικός διάδοχος από τους ενταχθέντες σε αυτόν φορείς.
Ως προς τα Δημόσια Νοσοκομεία:
Εγκρίθηκε η πληρωμή 150 εκατ. ευρώ προς τα Δημόσια Νοσοκομεία. Για τα πρώτα  75 εκατομμύρια ολοκληρώθηκε η ενταλματοποίηση και άμεσα (Πέμπτη 11 Αυγούστου) ακολουθεί η διαδικασία για το υπόλοιπο ποσό. Οι ενέργειες για την εκταμίευση του συνολικού ποσού θα έχουν ολοκληρωθεί τον τρέχοντα μήνα.
Ως προς τα Νοσοκομεία Ειδικού Καθεστώτος:
Ο Οργανισμός προχωρά σε πληρωμή συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ προς τα νοσοκομεία «ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ» και  «ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ». Για το νοσοκομείο «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» έχει προγραμματιστεί πληρωμή ύψους 15 εκατ. ευρώ.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Σωτήρης  Μπερσίμης, δήλωσε σχετικά πως «βασική προτεραιότητά μας είναι η ταχύτερη εξόφληση των υποχρεώσεων του Οργανισμού, που συνεπάγεται ταυτόχρονα ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Με τους παρόχους μας είμαστε συνυπεύθυνοι  στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για πληρέστερη υγειονομική φροντίδα των πολιτών στο πλαίσιο της δραστηριότητας του Οργανισμού».
stogiatro.gr
 
Top