Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: 265 νεκροί, 3.000 συλλήψεις από τη χθεσινή απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Ξανάνοιξαν τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Oi πτήσεις της Turkish Airlines επρόκειτο να επαναληφθούν στις 14:00. Άνοιξαν τα Στενά του Βοσπόρου, σύμφωνα με ναυτιλιακό πράκτορα. Ακύρωσε όλες τις πτήσεις της προς και από την Τουρκία η British Airways.

Ο Κ. Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης αναλύει τους παράγοντες αποτυχίας του πραξικοπήματος στην Τουρκία και εκτιμά τις ισορροπίες που διαμορφώνονται την επόμενη μέρα:

"Η εκτίμηση που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή είναι ότι ο Ερντογάν θα εμφανιστεί παντοδύναμος, θα ξεκαθαρίσει τους όποιους ανοιχτούς λογαριασμούς με τον οποιονδήποτε τον αμφισβητεί και θα προχωρήσει στην ατζέντα που είχε και πριν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και μικρότερες ενδεχομένως αντιδράσεις και αντιστάσεις, από τη στιγμή που στα μάτια πολλών είναι πλέον εντελώς απενεχοποιημένος".

Αποπέμπονται 2.745 δικαστές μετά το πραξικόπημα

Η ΛΑΕ για το πραξικόπημα: "Καταδικάζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η Λαϊκή Ενότητα στηρίζει την δημοκρατία και τον εκδημοκρατισμό στην γειτονική χώρα και τάσσεται εναντία σε κάθε μορφή αντιδημοκρατικής επιβουλής και αυταρχισμού εις βάρος του Τούρκικου λαού".

RT ERDOGAN

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έστειλε μαζικά μήνυμα κειμένου σε τουρκικά κινητά τηλέφωνα σήμερακαλώντας τους Τούρκους να "υπερασπιστούν" τη δημοκρατία και την ειρήνη.
Το μήνυμα με προέλευση "RT ERDOGAN" το οποίο υπογράφει με το πλήρες όνομά του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καλεί επίσης τον λαό να κατέβει στους δρόμους εναντίον μιας "μικρής ομάδας στρατιωτικών".
Η κατάσταση στην Τουρκία δεν έχει σταθεροποιηθεί πλήρως, αλλά όλα δείχνουν ότι ο Ερντογάν σύντομα θα έχει τον έλεγχο.

Έληξε το θρίλερ με τη φρεγάτα - Παραδόθηκαν οι πραξικοπηματίες
Μια ομάδα Τούρκων που αντιτίθεται στην κυβέρνηση κατέλαβε μία φρεγάτα στην τουρκική ναυτική βάση Γκολτζούκ και ο επικεφαλής του τουρκικού στόλου κρατείται όμηρος, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη ελληνική στρατιωτική πηγή στο πρακτορείο Ρόιτερς.
Πανηγυρισμοί στην Ταξίμ



Ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει σήμερα με τον κ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ.

"Θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο", τόνισε στην ΕΡΤ η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι "οι οκτώ επιβαίνοντες στο στρατιωτικό ελικόπτερο κατηγορούνται στη χώρα τους για παράβαση της συνταγματικής νομιμότητας και και για απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας".

Στην Τραπεζούντα διεξάγεται η Παγκόσμια Γυμνασιάδα στην οποία συμμετέχουν και Έλληνες αθλητές. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους και η διοργάνωση θα συνεχιστεί κανονικά με μικρή καθυστέρηση.

Σαράντα εισαγγελείς θα διερευνήσουν τα αίτια της απόπειρας πραξικοπήματος

Σαράντα εισαγγελείς θα διερευνήσουν τα αίτια που οδήγησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, μετά από απόφαση του τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την εφημερίδα "Milliyet".
Δωρεάν ακύρωση ή αλλαγή των τουριστικών πακέτων για την Τουρκία προσφέρουν στους πελάτες τους οι μεγάλοι γερμανικοί τουριστικοί οργανισμοί. Ακόμη και τουρίστες οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Τουρκία και επιθυμούν να διακόψουν την παραμονή τους, μπορούν να το κάνουν.
Στο μεταξύ η Lufthansa, η οποία ήδη από χθες το βράδυ είχε ακυρώσει όλες τις πτήσεις της προς την Τουρκία μέχρι σήμερα το μεσημέρι, ανακοίνωσε ότι παραμένει ακόμη ανοιχτό εάν θα πραγματοποιηθούν οι απογευματινές της πτήσεις από Φρανκφούρτη για Αττάλεια και Αλικαρνασσό.
13:44 Ερωτηθείς αν θα επιμείνει πιο έντονα η Τουρκία για την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται, στην Τουρκία, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «ο άνθρωπος αυτός είναι αρχηγός τρομοκρατικής οργάνωσης. Ειδικά μετά τα χθεσινά γεγονότα, δεν βλέπω ότι μπορεί να υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει. Αν υπάρξει χώρα που θα τον στηρίξει, αυτή η χώρα δεν θα είναι φιλική προς την Τουρκία».
13:44 «Ζητήσαμε την άμεση έκδοση των οκτώ προδοτών οι οποίοι έχουν καταφύγει με ελικόπτερο στην Ελλάδα» αναφέρει σε μήνυμά του στο «twitter» ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν εδώ και λίγη ώρα την πληροφορία περί προσγείωσης τουρκικού ελικοπτέρου στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που μετέφερε επτά ένστολους και έναν πολίτη.
13:43 Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει το δρόμο της με πολυφωνία, δήλωσε ο Ακιντζί

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, αποδοκίμασε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι οποιαδήποτε αντιδημοκρατική πράξη οπουδήποτε στον κόσμο είναι απαράδεκτη.
Η Τουρκία, η οποία έχει στενές σχέσεις με τον τουρκοκυπριακό "λαό", κατά την έκφραση του θα πρέπει, τόνισε ο Ακιντζί, « να συνεχίσει το δρόμο της με πολυφωνία, με αρχές και δημοκρατία και είναι σημαντική η επίλυση των προβλημάτων σε αυτό το πλαίσιο τόσο για την Τουρκία όσο και για την περιοχή».
13:42 Περίπου 20 από εκείνους που σχεδίασαν το νυχτερινό πραξικόπημα στην Τουρκία σκοτώθηκαν και ακόμη 30 τραυματίστηκαν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Όπως και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τον εξόριστο στις Ηνωμένες Πολιτείες κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από την αιματηρή αυτή απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο τούρκος πρωθυπυργός είπε ότι όποια χώρα υποστηρίξει τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν δεν θα είναι φίλη της Τουρκίας και θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο μαζί της.
13:34 Φωτογραφία που απεικονίζει 309 αποστάτες να έχουν συλληφθεί στην Άγκυρα.

13:31 Φωτογραφία της Hurriyet. Έγδυσαν πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Άγκυρα και τους έβαλαν να συρθούν στην άσφαλτο.

13:29 Όπως μεταδίδει η Hurriyet, δηλώσεις έχει κάνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου: "Οκτώ προδότες έφυγαν στην Ελλάδα. Να παραδοθούν οι στρατιώτες στη χώρα μας αμέσως".
Τα οκτώ άτομα που επέβαιναν στο τουρκικό ελικόπτερο έχουν συλληφθεί και οδηγηθεί στην αστυνομική διεύθυνση της Αλεξανδρούπολης. Οι συλληφθέντες ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Το στρατιωτικό ελικόπτερο που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη στις 11.50, φυλάσσεται.

Eλικόπτερο Black Hawk της τουρκικής αστυνομίας που μετέφερε οκτώ άτομα eξέπεμψε σήμα κινδύνου. Όταν μπήκε στο FIR Αθηνών σηκώθηκαν δύο ελληνικά F16 για να το συνοδεύσουν. Ενδέχεται να μεταφέρει και έναν πολίτη, οι υπόλοιποι επιβαίνοντες είναι στρατιωτικοί. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι πραξικοπηματίες.

 
Top