Τα τελευταία χρόνια πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την ύπαρξη περιοδοντίτιδας με άλλες παθήσεις όπως οι αναπνευστικές και οι καρδιακές αλλά κ τον σακχαρώδη διαβήτη.
asdtsoykstos.jpg

Οι περισσότερες και πλέον τεκμηριωμένες όμως έρευνες εξ αυτών αναφέρονται στη σχέση περιοδοντίτιδας και καρδιακών νόσων.
Πιο συγκεκριμένα οι έρευνες έχουν δείξει ότι η μη ελεγχόμενη περιοδοντίτιδα συμπεριλαμβάνεται στους παράγοντες κινδύνου (όπως το κάπνισμα και η αυξημένη χοληστερόλη) για 1.καρδιοπάθεια 2.περιφερική αρτηριοπάθεια και 3.εγκεφαλοπάθεια. Συνεπώς οι ασθενείς με μη ελεγχόμενη περιοδοντίτιδα είναι πιθότερο να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο  ή/και έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με ασθενείς χωρίς περιοδοντίδα ή ελεγχόμενη περιοδοντίτιδα.

Ο μηχανισμός μέσω του οποίου η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία της καρδιάς δεν έχει διευκρινιστεί 100%, οι πλέον πιθανοί μηχανισμοί πάντως σύμφωνα με τους ερευνητές είναι οι εξής 
Α. Ενδοκαρδίτιδα. Οξεία φλεγμονή των εσωτερικών τοιχωμάτων και των βαλβίδων της καρδιάς εξαιτίας της βακτηριακής μόλυνσης από παθογόνα μικρόβια που έχουν φθάσει στην καρδιά από το περιοδόντιο
B. Αθηροσκλήρωση. Δημιουργία 'αθηρωματικών' πλακών από την προσκόλληση των μικροβίων της οδοντικής πλάκας , αφού πρώτα μπούν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των αγγείων που αιματώνουν τα περιοδόντιο, στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς.
Γ. Φλεγμονώδης αντίδραση. Φλεγμονώδης αντίδραση των κυττάρων του αίματος λόγω των βακτηρίων που εισέρχονται στο κυκλοφορικό σύστημα εξαιτίας της περιοδοντίτιδας. Αυτή η φλεγμονή είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη και στην ίδια την καρδιά αν τα μικρόβια φθάσουν σε αυτήν.
Eύκολα λοιπόν κανείς καταλαβαίνει ότι τόσο η πρόληψη όσο και η θεραπεία της περιοδοντίτιδας μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνεπώς συνιστάται συχνός οδοντιατρικός έλεγχος ώστε να αντιμετωπιστεί τυχόν περιοδοντικό πρόβλημα εγκαίρως , ιδίως σε ασθενείς με ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων. Εδώ αξίζει να τονίσουμε επίσης ότι σε περιπτώσεις προγραμματισμένων εγχειρήσεων καρδιάς , είναι πολύ σημαντικό να θεραπευτεί ο ασθενής από την περιοδοντίτιδα πριν την επέμβαση.
 
Top