Θερμά λόγια για τις θυσίες του ελληνικού λαού, συγχαρητήρια για τις γενναίες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις, προτροπές να συνεχίζουμε όλοι μαζί τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει, αλλά και μηνύματα προς ευρωπαίους εταίρους και ΔΝΤ για το θέμα του χρέους, περιλάμβανε η ομιλία του Πιερ Μοσκοβισί με θέμα "Χτίζοντας μαζί το μέλλον της Ευρώπης", στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτηριστικά ανέφερε πως «είναι τιμή που βρίσκομαι εδώ, μετά από ένα χρόνο μετά τη συμφωνία που συνάψαμε (Θεσμοί και Ελλάδα) πέρυσι το καλοκαίρι». Μια δύσκολη όπως αναγνώρισε περίοδο που πολλοί τότε μιλούσαν Grexit. Δήλωσε «ένθερμος οπαδός της Ελλάδας και της Ευρωζώνης» και είπε πως «τις δύσκολες ημέρες και νύχτες της διαπραγμάτευσης ήμουν πάντα πεπεισμένος, όπως και ο πρόεδρος Γιούγκερ, ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα παραμείνει στην καρδιά της ευρωζώνης».

Ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί έδειξε τον θαυμασμό του στον ελληνικό λαό λέγοντας πως «γνωρίζω τις θυσίες του» και επεσήμανε πως τώρα «όλοι μαζί πρέπει να εργαστούμε για αλλαγές που θα είναι αλλαγές διαρκείας…» Ειδικότερα, σημείωσε πως «βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά το τρίτο πρόγραμμα και η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Έχουμε επιτυχίες που πρέπει να χαιρετίσουμε… όμως παρ όλα αυτά που έγιναν στην Ελλάδα και λίγες χώρες έχουν καταφέρει, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και να γίνουν και κάποιες τομεακές αλλαγές...».

Έκρουσε όλως τον κώδωνα ότι «τώρα, δεν θα πρέπει να υπάρξει οπισθοδρόμηση… θα πρέπει να υποστηριχθεί η προσπάθεια… να υλοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος… να επιδειχθεί εμπιστοσύνη στους πρωταγωνιστές των επενδύσεων και της ανάπτυξης…».
Απευθυνόμενος, μάλιστα ευθέως προς την Βουλή, τα κόμματα και τους κοινωνικού φορείς, ο ευρωπαίος επίτροπος συνέστησε « να ενεργήσετε όλοι από κοινού προς όφελος της Ελλάδας. Μια ενωμένη Ελλάδα θα είναι αξιόπιστη, και έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη προς τους εταίρους και σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην χώρα….». Ενθάρρυνε, δε, την προσπάθεια για την συνέχιση των προσπαθειών λέγοντας πως « η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι το δεύτεο εξάμηνο η ελληνικό οικονομία θα έχει ανάκαμψη και η πρόβλεψη για το 2017 είναι για 2,7 μονάδες του ΑΕΠ».

Ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί, στην πρωτολογία του, ανέφερε πως « δεν είμαστε πλέον στη φάση διαχείρισης της κρίσης, αλλά στους τεχνικούς ελέγχους λεπτομερειών…. Η πρώτη δόση έχει δοθεί, είμαστε πλέον στη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Να προσχωρήσουμε θετικά και στην δεύτερη αξιολόγηση και τότε όλοι θα πρέπει να τιμήσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει. Οι ευρωπαίοι εταίροι θα προχωρήσουν σε αμοιβαίες κινήσεις ώστε να υπάρξει βιώσιμη λύση» και στο χρέος …» ενώ για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ, ο ευρωπαίος επίτροπος έδειξε αισιόδοξος λέγοντας πως «μεσοπρόθεσμα θα βρεθεί λύση και με το ΔΝΤ…» και συμπλήρωσε πως «η παρουσία του ΔΝΤ τώρα και στη συνέχεια είναι συντελεστής ορατότητας… και αξιοπιστίας για την πορεία της Ελλάδας».

Ο ευρωπαίος επίτροπος, κλείνοντας την αρχική ομιλία του ανέφερε πως «η Ελλάδα γίνεται πλέον κανονικός εταίρος. Να κάνουμε την θεωρεία πράξη Να έχουνε καλύτερες επενδύσεις και να έχουμε ανάπτυξη. Όλοι θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού. Το ελπίζω, γιατί μπορεί να πραγματοποιηθεί…».
Απαντώντας στις ερωτήσεις των εισηγητών κομμάτων, ο κ. Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι η εκτίμηση είναι πως «η Ελλάδα το 2017 θα επιτύχει οικονομική μεγέθυνση», και τόνισε πως « μετά την δεύτερη αξιολόγηση θα μπορέσουμε, στο τέλος του έτους, να αποφασίσουμε μαζί για την αναδιάταξη του χρέους…».
 
Top