Βροχή ερωτήσεων για τον τρόπο που έδρασαν οι αστυνομικοί τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα δέχθηκε ο αστυνομικός Αναστάσιος Τσολακίδης, επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ που έλαβε σήμα να σπεύσει κοντά στην καφετέρια Κοράλλι, κατά την κατάθεσή του στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
«Εκ των υστέρων σκεπτόμενοι, τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να αποτραπεί η δολοφονία;» ρώτησε τον μάρτυρα η πρόεδρος του δικαστηρίου, για να λάβει την απάντηση: «Κάναμε  ό,τι καλύτερο μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο».
Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ο θείος του Παύλου Φύσσα αποκάλεσε τον μάρτυρα «Αστυνόμο Σαΐνη», επειδή δεν μπόρεσε αυτός και οι υπόλοιποι αστυνομικοί να αποτρέψουν τη δολοφονία. «Σε τράβαγε από τα πατζάκια η κοπέλα του Παύλου. Αυτό που έσπειρες θα το θερίσεις», φώναξε βγαίνοντας από το δικαστήριο.
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνεδρίασης κάποιοι από το ακροατήριο χρησιμοποίησαν προκλητικές εκφράσεις κατά της οικογένειας Φύσσα και των φίλων του αδικοχαμένου μουσικού που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα. Ακολούθησε φραστική αντιπαράθεση και χρειάστηκε να παρέμβουν οι αστυνομικοί για να λήξει το επεισόδιο.
Ένταση προκλήθηκε και στο τέλος της συνεδρίασης όταν ομάδα νεαρών φώναξε αντιφασιστικά συνθήματα και ακολούθησαν ύβρεις μεταξύ των δύο πλευρών του ακροατηρίου.
Στην κατάθεσή του ο μάρτυρας υποστήριξε ότι όταν έφθασαν στο σημείο που βρισκόταν η καφετέρια, είδε 20-30 άτομα συγκεντρωμένα, χωρισμένα σε ομάδες. «Ήταν μαυροφορεμένοι, μαύρες μπλούζες, σκούρα παντελόνια. Υπήρχε μια κινητικότητα στα χέρια σαν να κρατούσαν αντικείμενα, μια βέργα, κάτι μακρόστενο, δεν μπορούσαμε να το προσδιορίζουμε. Δεν τα κρατούσαν όλοι, υπήρχε νευρικότητα. Κατεβαίνω την Κεφαλληνίας περνάμε την Παύλου Μελά, με προσεγγίζει ένας κύριος και μου λέει "τίποτα, συνάδελφος είμαι, κάτι αναρχικοί μάλωσαν με κάτι χρυσαυγίτες".
Πρόεδρος: Συνεννόηση μεταξύ σας δεν έχετε;
Μάρτυρας: Σε κάθε περιστατικό ξέρουμε πού να κινηθεί ο καθένας.
Πρόεδρος:  Πήγατε; Ποιος ήταν επικεφαλής;
Μάρτυρας: Στη δική μου ομάδα είμαι εγώ. Έμεινε ένας πίσω στις μηχανές, τον ασύρματο τον έχω εγώ. Με το που φτάνουμε στην Π. Μελά τα άτομα αρχίζουν να τρέχουν βρίζοντας και φωνάζοντας.
Πρόεδρος: Αυτόν που σας ενημέρωσε δεν τον ρωτήσατε πού είναι η άλλη ομάδα;
Μάρτυρας: Δεν είδαμε άλλη ομάδα. Είδα μόνο πεζούς, οι συνάδελφοί μου είδαν και μηχανάκια. Προσεγγίζω την Π. Μελά και βλέπω να τρέχουν και να φωνάζουν και να βρίζουν, βγαίνουν από Κεφαλληνίας και να πηγαίνουν προς την Τσαλδάρη.
Πρόεδρος: Σταματήσατε κάποιον από αυτούς;
Μάρτυρας: Όχι, έτρεχαν.
Πρόεδρος: Κι εσείς περπατούσατε σιγά σιγά. Δεν μπορέσατε να πιάσετε έναν;
Μάρτυρας: Δεν ήταν εφικτό. Έτρεχαν και τους λέγαμε Αστυνομία, πού πάτε, ελάτε εδώ;
Πρόεδρος:  Και περιμένατε να γυρίσουν πίσω; Σας αγνόησαν;
Μάρτυρας: Δεν ήταν εφικτό. Ποιον να σταματήσουμε ή θα μπαίναμε μέσα στο πλήθος που δεν φτάναμε;
Πρόεδρος: Θέμα χρόνου ήταν μόνο;
Μάρτυρας: Ναι
Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να φοβηθήκατε;
Μάρτυρας: Όχι
Ο μάρτυρας υποστήριξε πως ο Παύλος Φύσσας έδειχνε τον Ρουπακιά που ήταν μέσα σε αυτοκίνητο, ως τον άνθρωπο που τον μαχαίρωσε.
Πρόεδρος: Δεν τον είδατε να φεύγει από το σημείο της συμπλοκής;
Μάρτυρας: Όχι. Ήταν καθισμένος μέσα ο Ρουπακιάς του λέω «πού πας, τι κάνεις», μου λέει «τίποτα». Ο Φύσσας συνέχιζε να τον δείχνει. Του είπα να βγει από το αυτοκίνητο. Ο Ρουπακιάς μου λέει «είμαι περαστικός».  Ήταν ήρεμος. Του ζήτησα ταυτότητα και άδεια κυκλοφορίας. Είδα στο αυτοκίνητο ήταν το μαχαιράκι ματωμένο. Ο Ρουπακιάς ήταν ψυχρός και ψύχραιμος. Όταν γίνεται συμπλοκή έχεις παλμούς, ιδρώνεις. 
Πρόεδρος: Και πού ξέρατε τους παλμούς;
Μάρτυρας: Ήταν πολύ ήρεμος δεν φαινόταν ιδρωμένος . «Τι έκανες;» τον ρωτάω, «ε, τίποτα, περαστικός είμαι» μου απαντά.
Πρόεδρος: Εχετε την αίσθηση εκ των υστέρων πως το σήμα για ενισχύσεις έπρεπε να το δώσετε πιο νωρίς;
Μάρτυρας: Οχι ενημέρωσα αμέσως μόλις είδα πως δεν μπορούσαμε  να τους πιάσουμε .
Πρόεδρος: Εκ των υστέρων σκεπτόμενοι τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να αποτραπεί η δολοφονία;
Μάρτυρας: Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε  εκείνη τη στιγμή. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα
Πρόεδρος: Το αποτέλεσμα δεν απεφεύχθη...
Μάρτυρας: Το αποτέλεσμα ήταν πολύ δυσάρεστο. Οι ενέργειές μας ήταν οι καλύτερες. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Αμέσως ενεργήσαμε χωρίς καθυστέρηση. Δεν μπορούσε να γίνει κατι καλύτερο...
Πρόεδρος: Ποιο θεωρείτε καλό και ψάχνουμε το καλύτερο; Τι σας εμπόδισε να κάνετε κατι άλλο; Σε τέτοιες περιπτώσεις γρήγορα γίνονται όλα.
Μάρτυρας: Γρήγορα κινηθήκαμε και εμείς.
Πρόεδρος: καταστήσατε την παρουσία σας σαφή;
Μάρτυρας: Σαφέστατη την κάναμε.
Πρόεδρος: Αυτό δεν είχε αποτέλεσμα...Ούτε έναν δεν ελέγξατε οκτώ αστυνομικοί.
Η δίκη διεκόπη για τις θερινές διακοπές και οι συνεδριάσεις θα αρχίσουν ξανά στις 5 Σεπτεμβρίου
naftemporiki.gr
 
Top