Αντισηψία είναι η μέθοδος, με την οποία αναστέλλεται ο πολλαπλασιασμός ή η ανάπτυξη των μικροοργανισμών ή επιτυγχάνεται η εξόντωσή τους πάνω στο σώμα του ανθρώπου.

Μας λέει η Νοσηλεύτρια Οδοντιατρείου Αλίραϊ Συλβάνα

Το κυριότερα μέσα αντισηψίας είναι φάρμακα όπως οινόπνευμα, βάμμα ιωδίου, οξυγονούχο ύδωρ, κοινώς οξυζενέ, υπερμαγγανικό κάλι, κρεολίνη, φαινικό οξύ, πικρικό οξύ, κυανούν του μεθυλενίου, χλώριο, δερματόλη, φορμόλη, βορικό οξύ και άσβεστος. Τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται και ως απολυμαντικά.

Η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών, αποτελούσε και αποτελεί, ένα από τα βασικά σημεία ελέγχου λοιμώξεων σε χώρους που εφαρμόζονται ιατρικές πράξεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, μια σωστή Πολιτική Υγιεινής των Χεριών, σύμφωνα με τις οδηγίες Εθνικών (ΚΕΕΛΠΝΟ), και Διεθνών Οργανισμών (CDC), προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες κάθε κλινικής, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην μη μετάδοση των λοιμώξεων.
Η μικροβιακή χλωρίδα των χεριών αποτελείται από την παροδική(προκαλούν συστηματικές λοιμώξεις) και την μόνιμη (δεν προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις, αλλά μόνο λοιμώξεις σε ανοσοκατασταλμένους).
Η αποτελεσματική αντισηψία των χεριών επιτυγχάνεται με την ορθή πλύση τους, την ακόλουθη αντισηψία όπως βλέπουμε στην Εικόνα1  και την χρήση γαντιών μιας χρήσης,(ή αποστειρωμένων σε χειρουργικές επεμβάσεις) και ανάλογα με τις επεμβάσεις, την χειρουργική αντισηψία των χεριών , με ισχυρό αντισηπτικό διάλυμα.
Σκοπός του πλυσίματος των χεριών είναι η απομάκρυνση των βιολογικών υλικών και ρύπων από τα χέρια μέσω χρήσης κατάλληλης ποσότητας σαπουνιού (3-5ml), σε χρόνο που δεν είναι λιγότερος από 15 δευτερόλεπτα και με συγκεκριμένη τεχνική.
Σκοπός της αντισηψίας των χεριών είναι η απομάκρυνση της παροδικής μικροβιακής χλωρίδας μέσω αντισηπτικών διαλυμάτων και πρέπει να εφαρμόζεται πριν και μετά από κάθε ασθενή. Ενώ, η χρήση των γαντιών προστατεύει τόσο τον ίδιο τον επαγγελματία υγείας όσο και τον ασθενή.
Η EURODENTICA Εξειδικευμένη Οδοντιατρική Φροντίδα ενστερνίζεται και εφαρμόζει τις χρήσιμες οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. όπως μας λέει ο κύριος Κουβελάς Νικόλαος, Επικ. Καθηγητής Οδοντ.Τμήματος, CEO EURODENTICA

 stogiatro.gr

 
Top