Η συνεχιζόμενη καταστροφή του όζοντος κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη προστασίας των ματιών μας από την ηλιακή ακτινοβολία με γυαλιά ηλίου, που να πληρούν βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες εξασφαλίζονται όταν τα γυαλιά αγοράζονται από οπτικό κατάστημα και συνοδεύονται από ένα πληροφοριακό δελτίο.

Η συμμετοχή του οπτικού στη επιλογή του κατάλληλου γυαλιού ηλίου για τον κάθε καταναλωτή ξεχωριστά αποτελεί εγγύηση για την προστασία της όρασής του. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

1. Να είναι απορροφητικά στην ηλιακή ακτινοβολία. Τόσο ακριβώς όσο χρειάζεται, όσο και στα μήκη κύματος που χρειάζεται, ώστε η περατότητα της ακτινοβολίας να είναι ικανή να παρέχει διαφάνεια.

2. Να είναι οπτικά κατεργασμένα, ομοιογενή και αναλλοίωτα, όπως και τα κρύσταλλα οράσεως.

3. Η αντοχή τους στην πίεση να ανταποκρίνεται στις διεθνείς προδιαγραφές (απαιτείται συγκεκριμένο πάχος – αντοχή υλικού), με σκοπό την αποφυγή ατυχημάτων.

Ένας τέτοιος ποιοτικός φακός όμως, δεν κρίνεται και σαν ιδανικός για κάθε χρήση. Κι αυτό, γιατί δεν έχει ληφθεί υπόψη, μια σχετικά πρόσφατα προσδιορισμένη παράμετρος, η οποία είναι δυνατόν να μετατρέψει αυτό τον ποιοτικό φακό σε παντελώς ακατάλληλο για κάποιες περιπτώσεις. Και αυτή η παράμετρος, δεν είναι άλλη από το χρώμα και σε συνάρτηση με το χρώμα ο βαθμός σκουρότητας του φακού

Το χρώμα των φακών ηλίου, σε συνάρτηση με το βαθμό σκουρότητας τους, προσδιορίζουν την καταλληλότητα ή ακαταλληλότητα αυτών των φακών, ανάλογα με τις συνθήκες του περιβάλλοντος (συννεφιά, ηλιοφάνεια, επιφάνειες έντονης ανάκλασης κλπ). Θα πρέπει επίσης να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι οι ποιοτικές προδιαγραφές των γυαλιών ηλίου είναι δυνατόν να αλλοιωθούν με την πάροδο του χρόνου ( 2-2,5 χρόνια).

Προκειμένου να εξασφαλιστεί ξεκούραστη και ποιοτικά καθαρή εικόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικοί φακοί που εκμηδενίζουν την αντηλιά και απορροφούν το υψηλής ενέργειας ηλιακό φως (blue blocker). Αυτό το φως είναι επικίνδυνο, καθώς συμβάλλει στην εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, που αποτελεί αιτία τύφλωσης για άτομα άνω των 50 ετών. Φακοί, που απορροφούν αυτό το φως προστατεύουν το δέρμα γύρω από τα μάτια, σταματούν την πρόωρη γήρανση από τον ήλιο και διατηρούν τον αμφιβληστροειδή υγιή.

Η επιλογή των γυαλιών ηλίου θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ατομικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου. Ειδικότερα, θα πρέπει να ακολουθούνται ανά κατηγορία κάποιοι βασικοί κανόνες:

Τα νήπια θα πρέπει να φορούν πάντοτε γυαλιά ηλίου ειδικά κατασκευασμένα για παιδιά. Οι φακοί θα πρέπει να είναι ασφαλείας, οι σκελετοί από συμβατικά για το πρόσωπο και μεγάλης αντοχής υλικά στο σωστό μέγεθος.
Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, θα πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου με πλήρη απορρόφηση τόσο στην UVA όσο και στην UVB και ταυτόχρονη ανθεκτικότητα στη θραύση, όπως οι φακοί polycarbonate. Για τα παιδιά που φορούν διορθωτικά γυαλιά η καλύτερη λύση είναι η κατασκευή διορθωτικών γυαλιών ηλίου.
Στους εφήβους, η χρήση γυαλιών ηλίου θα πρέπει και πάλι να γίνεται βάσει προδιαγραφών, ενώ η ενημέρωσή τους δεν θα βάλει σε κίνδυνο τα μάτια τους, ακόμα και όταν πρόκειται για γυαλιά ανοιχτόχρωμα, με ιδιαίτερα και ασυνήθιστα χρώματα.
Οι χρήστες φακών επαφής θα πρέπει πάντα να φορούν απορροφητικά γυαλιά ηλίου.
Στους ενήλικες, παράμετροι, που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη είναι η οδήγηση, το επάγγελμα, το hobby και η ανάγκη κάλυψης διαθλαστικών ανωμαλιών.
Άτομα που έχουν κάποια διαθλαστική ανωμαλία μπορούν να κάνουν χρήση φωτοχρωμικών φακών.
Τέλος, στην οδήγηση τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να τηρούν προδιαγραφές απαραίτητης φωτεινότητας και χρωματικής απόδοσης, προκειμένου να παρέχουν ασφαλή οπτική αντίληψη του περιβάλλοντος.
Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται για τα γυαλιά ηλίου με πολωτικό φίλτρο, που εξαλείφουν την θαμπάδα που προέρχεται από την κάθετη αντανάκλαση των ακτινών του ήλιου σε επιφάνειες, όπως το νερό, η άσφαλτος κ.λπ .

Άρα είναι κατάλληλα για οδήγηση και παραμονή στη θάλασσα

Επιπρόσθετα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται στους σκελετούς γυαλιών ηλίου θα πρέπει να μην προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, αλλεργίες και γενικά να είναι βιοσυμβατά. Να μην παραμορφώνονται, να είναι άφλεκτα και να μην παρουσιάζουν εξογκώματα ή άλλα ελαττώματα που μπορεί να δημιουργήσουν ενόχληση ή να προκαλέσουν κακώσεις κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.

Επίσης, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ) «ο καταναλωτής εξαπατάται από τα παραποιημένα σήματα ασφαλείας (CE), τα οποία φέρουν τα γυαλιά που πωλούνται στο δρόμο. Εάν ο καταναλωτής θέλει να προστατεύσει τα μάτια του και των παιδιών του θα πρέπει να αγοράζει γυαλιά μόνο από οπτικά καταστήματα, γιατί εκεί θα βρει προϊόντα ελεγμένα, και εγγυημένα με την φροντίδα πτυχιούχου οπτικού».
 nextdeal.gr
 
Top