Πώς ένας - ακόμη - παράλογος φόρος χτυπάει την ελληνική επεξεργασία και ευνοεί τις εισαγωγές. 

Δες γιατί θα πίνεις τον καφέ σου τουλάχιστον 30% ακριβότερα από το 2017

Τα τελευταία χρόνια διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις έχουν περάσει φορολογικά μέτρα τα οποία θίγουν την ελληνική παραγωγή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περσινή περίπτωση με τις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες που χάρη στην ανάδειξη του θέματος από το news247 η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να το πάρει πίσω.

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και τώρα με αυτή την φορά πρωταγωνιστή τον καφέ. Πρόκειται σχεδόν για φωτοτυπική περίπτωση καθώς με βάση τον νέο νόμο 4389/2016 που προβλέπει μεταξύ άλλων και την επιβολή φόρου στην κατανάλωση του καφέ και στα παρασκευάσματα με βάση το εκχύλισμα του καφέ αυτοί που καλούνται να πληρώσουν περισσότερα είναι τα καφεκοπτεία της γειτονιάς, τις βιοτεχνίες και τα εργοστάσια που παράγουν τον ελληνικό και άλλους τύπους καφέ στην Ελλάδα ενώ πολύ λιγότερο επηρεάζονται οι εταιρείες που εισάγουν τον καφέ σε κάψουλες και σε εκχύλισμα. Ουσιαστικά με τον νέο νόμο "τιμωρούνται" όσοι επένδυσαν στην Ελλάδα και δεν επέλεξαν να εισαγάγουν επεξεργασμένο προϊόν από το εξωτερικό.


Με βάση τον νόμο που θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου του 2017 επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους, στον εισαγόμενο ωμό καφέ κατά την εισαγωγή του, 3 ευρώ στον ψημένο καφέ και 4 ευρώ στον στιγμιαία καθώς και στο τελικό προϊόν, στον συσκευασμένο και στα παρασκευάσματα που περιέχουν καφέ. Φαινομενικά μπορεί να φαίνεται ότι ο η πρώτη ύλη - αυτή που φορολογείται με 2 ευρώ - είναι η "ευνοημένη" σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες στην πράξη δεν συμβαίνει όμως αυτό. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό ότι σε αντίθεση με τις άλλες κατηγορίες μιλάμε για ένα προϊόν που δεν έχει επεξεργαστεί, διαδικασία στην οποία ήδη μειώνεται το βάρος του κατά 30% περίπου.

Το news247 ζήτησε από καφεκόπτες να προσδιορίσουν το κόστος παραγωγής τους με βάση την νέα φορολογία. Όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα οι επιχειρήσεις αυτές ήδη λειτουργούν με πολύ μικρό περιθώριο κέρδους στον ελληνικό καφέ, που αποτελεί το βασικό τους προϊόν, το οποίο ήδη γίνεται ζημιογόνο σε επίπεδο μεικτής κερδοφορίας με την επιβολή την νέας φορολογίας. Όπως φαίνεται και στον πίνακα θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της τάξης του 30% για να επανέλθει η κερδοφορία στα σημερινά επίπεδα.



 
Top