Συνεχίζεται η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες στην Εύβοια, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, σημειώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις. Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η φωτιά πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχε σχηματιστεί και εκδηλώνονται φόβοι ότι μπορεί να φτάσει μέχρι την Λίμνη.
Σχεδόν όλες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αυτή τη στιγμή επιχειρούν σε αυτό το μέτωπο ώστε να εμποδίσουν τις φλόγες να κατευθυνθούν στη Λίμνη.
Υπενθυμίζεται ότι κάτοικοι από τον οικισμό Κατούνια εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, λόγω δυσφορίας από τους πυκνούς καπνούς
Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν αυτή την ώρα στην περιοχή αλλά και του δύσβατου εδάφους που εμποδίζει τα πεζοφόρα τμήματα να φτάσουν στις πύρινες εστίες, παρατηρείται αυτή την  ώρα μερική αναζωπύρωση της πυρκαγιάς  στη δασική περιοχή ανατολικά της κωμόπολης λίμνης. Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται στην Λίμνη όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης από την ευρύτερη περιοχή.
Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η  πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια, καθώς  εκτιμάται ότι έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους. Υπό έλεγχο συνολικά σε όλο το πύρινο μέτωπο της βόρειας Εύβοιας τέθηκε η φωτιά μετά και την τελευυταία εστία στην Κατούνια, η  οποία ελέγχθηκε από τις δυνάμεις πυρόσβεσης,  που συνεχίζουν το έργο τους  έως και αυτή την ώρα, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της φωτιάς.
Ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς αναμένεται ισχυροποίηση των ανέμων, κατά τις μεσημβρινές ώρες και υπάρχει φόβος αναζωπύρωσης της φωτιάς.

Στην περιοχή βρίσκεται ο  γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Τσέλιγκας, ενώ ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης έχει στείλει τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φάνη Σπανό.
Το πρώτο φως της ημέρας έδειξε  μια τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή της Λίμνης. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.
«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται από νωρίς το πρωί στην Εύβοια, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου προσθέτοντας οτι η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο. Είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 48 οχήματα, 44 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 30 στρατιώτες, 11 βυτιοφόρα, 7 μηχανήματα, 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, ενώ προς την περιοχή κινείται και πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων από την Θεσσαλονίκη προς ενίσχυση των δυνάμεων. Οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με 10 οχήματα από Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Δυτική Μακεδονία.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν επικεντρώσει το έργο τους στην περιοχή Κατούνια, περίπου δύο με τρία χιλιόμετρα από τη Λίμνη, που είναι και η τελευταία εστία της πυρκαγιάς.
Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη από την πύρινη λαίλαπα στη βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μετωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και υπάρχουν εκτιμήσεις για 20.000 καμένα στρέμματα δάσους.
Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου και έφτασε σε λίγες ώρες πάνω από την παραθαλάσσια περιοχή Κατούνια της Λίμνης.
Για δεύτερη ημέρα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν υπο έλεγχο τη φωτιά στα νότια του νομού Ρεθύμνου, η οποία ωστόσο είναι σε ύφεση.
Η φωτιά εκδηλώθηκε  στην περιοχή Σαχτούρια και λόγω των ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποσόβησαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να μπουν στο χωριό.
Με το πρώτο φώς της ημέρας στην περιοχή της πυρκαγιάς έφτασαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων.
Τη μάχη με τις φλόγες δίνουν 57 πυροσβέστες, 26 οχήματα, 3 πεζοπόρα τμήματα των 6 ατόμων και 8 υδροφόρες δήμων. Χθες για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Άγιος Παύλος και Άγιος Γεώργιος.
Από τις φλόγες έχουν καεί χορτολιβαδικη και δασική έκταση, καλλιέργειες, δίκτυα υποδομής καθώς και περιουσίες ιδιωτών.
Υπο μερικό έλεγχο είναι η φωτιά στο Φωτημάρι Κέας ενώ υπο έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά  στο Παγγαίο Όρος.
Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, οι ομάδες εθελοντών, τα εναέρια μέσα, η Αστυνομία και ο Στρατός σήμερα, καθώς ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών είναι πολύ υψηλός (κατηγορία κινδύνου 4). Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε πολλές περιοχές της χώρας σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης πυρκαγιών.
Ήδη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (www.civilprotection.gr) έχει εκδώσει ανακοίνωση για κίνδυνο στις εξής περιοχές:
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια)
• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
• Περιφέρεια Κρήτης (Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι)
Χθες ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής από όπου παρακολούθησε την εξέλιξη της επιχείρησης των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Βόρεια Εύβοια.
Παράλληλα, ενημερώθηκε από τους επικεφαλής για τις διαθεσιμότητες μέσων και προσωπικού και την επιφυλακή της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση των εστιών των πυρκαγιών.
Οι οδηγίες για την αποφυγή των πυρκαγιών
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 
Top