Το γιαούρτι στην ζαχαροπλαστική δεν είναι καινούρια μόδα!

Στην Ελλάδα το συνηθίζαμε πάντα. Όσο για την Κρήτη, ακόμη και σκέτο με μέλι ,
κανέλα και καρυδάκι τριμμένο το σερβίρουμε. Μη παραλείψετε αν περάσετε από τις Βρύσες Χανίων (αλλά και από άλλα χωριά κυρίως της δυτικής Κρήτης) να δοκιμάσετε γιαούρτι με μέλι που θα βρείτε ακόμη και σε καφενεδάκια. Η ποιότητα των δύο αυτών υλικών δίνει ένα επιδόρπιο που δεν μπορείτε να
απολαύσετε εύκολα αλλού.

Δεν ξέρω αν η ομορφιά του χωριού Βρύσες (που βρίσκεται περίπου στο μέσον της διαδρομής Ρεθύμνου-Χανίων) κάνει αξεπέραστη και τη γεύση αυτού του απλούστατου επιδόρπιου, αλλά όπου αλλού κι αν το έχω δοκιμάσει δεν είναι ίδιο. 

Η αλήθεια είναι ότι όλοι έχουν να λένε τόσο για το γιαούρτι τους,
όσο και για το μυρωδάτο μέλι τους. Σταματήστε λοιπόν οπωσδήποτε στις Βρύσες όσοι πάτε προς τα Χανιά το φετινό καλοκαίρι για να απολαύσετε το καφεδάκι σας σε μια από τις πιο δροσερές πλατείες της Κρήτης. Συνοδέψτε το με σουρωτό γιαούρτι και μέλι.Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσουν και θα σας αφήσουν μια αίσθηση δροσιάς!

Τα τελευταία χρόνια το γιαούρτι ξανακατακτά τη ζαχαροπλαστική και φέτος λένε ότι κάνει πολύ δυναμική παρουσία ακόμη και σε δημιουργίες διάσημων σεφ.

Το δικό μου γλυκάκι σήμερα είναι ίσως το πιο απλό καλοκαιρινό
γλυκάκι στο συνταγολόγιό μου. Ελάχιστα υλικά , ελάχιστα σκεύη, ελάχιστος κόπος, ελάχιστο κόστος.

Με τριμμένη σοκολάτα και γλυκό πορτοκάλι
Αποτέλεσμα, ένα δροσερό ελαφρύ γλυκάκι που μπορεί να
καταναλωθεί και σαν επιδόρπιο χωρίς να μας βαρύνει καθόλου ακόμη κι αν έχουμε παραφάει. Μια πολύ ελαφριά κρέμα τύπου μους λεμονιού, που αρέσει σε όσους την έχουν δοκιμάσει.

Με τριμμένο αμυγδαλάκι και πράσινο νεραντζάκι γλυκό
Όσοι προσέχουν τις θερμίδες μπορούν να το ελαφρύνουν ακόμη περισσότερο χρησιμοποιώντας στραγγιστό γιαούρτι 2%.

Με τριμμένο αμυγδαλάκι και περγαμόντο γλασέ

 Σήμερα έφτιαξα τη μισή δόση αλλά θα γράψω τα υλικά ολόκληρης. Με τη μισή δόση βγαίνουν πέντε κανονικές μερίδες γλυκού, σε μέτρια μπολάκια ή 6 σε ποτήρια.

Με τριμμένο αμυγδαλάκι και νεράντζι γλυκό

Υλικά:
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 10%

1 κουτί ζαχαρούχο γάλα

Το ξύσμα και το χυμό 3 μεγαλούτσικων λεμονιών ή 4 μικρών

Μια κούπα τριμμένα κουλουράκια ή παξιμαδάκια, ή σπιτικά μπισκότα , ή

μπισκότα εμπορίου τύπου πτι μπερ ή digestive.
Για το γαρνίρισμα: τριμμένο καραμελωμένο αμυγδαλάκι ή τριμμένη σοκολάτα , και γλυκά του κουταλιού (κατά
προτίμηση εσπεριδοειδή) ή μαρμελάδα ή …ό,τι νομίζουμε!
Επί το έργον:

Βάζουμε το γιαούρτι σε μπολ, προσθέτουμε το ζαχαρούχο και το
ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε απαλά με ένα κουτάλι, όχι με μίξερ, να
ενσωματωθούν.

Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού λίγο λίγο ανακατεύοντας απαλά .

Αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα. Τρίβουμε τα μπισκότα ή τα κουλουράκια και
συναρμολογούμε τα γλυκά μας σε μπολ ή σε ποτήρια κατάλληλου μεγέθους:

βάζουμε 1-2 κουταλιές κρέμα,
1-2 κουταλάκια μπισκότο να καλυφθεί και ξανά κρέμα.

Από πάνω πασπαλίζουμε με καραμελωμένο τριμμένο αμύγδαλο , ή τριμμένη σοκολάτα και γαρνίρουμε με κομματάκια γλυκού.

Αφήνουμε άλλη μια ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο και σερβίρουμε.

Παρατηρήσεις:

1)Το λεμόνι σφίγγει τα γλυκά με γιαούρτι και
σταθεροποιεί την κρέμα. Δείτε πόσο σταθερή είναι:

Αν σας φαίνεται μεγάλη η ποσότητα, ελαττώστε τη αλλά ελάχιστα. Είναι ευχάριστα ξινό και του πάει η …ξινίλα, ιδιαίτερα αν το
σερβίρουμε σαν επιδόρπιο. Εξάλλου το μπισκότο απορροφά την όποια υγρασία του γιαουρτιού και είναι πολύ καλό (ίσως και καλύτερο) και την επόμενη μέρα. Μπορούμε να βάλουμε και παραπάνω μπισκότο αν μας αρέσει, ή περισσότερες στρώσεις μπισκότου.
2)Σήμερα χρησιμοποίησα 5-6 μπισκοτάκια μελιού που είχαν ξεχαστεί και έδεσαν πολύ ωραία με το γλυκό μου. Επίσης το λεμόνι για τη μισή δόση που έφτιαξα ήταν περίπου μισό ποτήρι κρασιού και η γεύση της κρέμας ήταν όσο πρέπει ξινή για τα γούστα μας.
3)Για να μη καραμελώνω αμυγδαλάκια όταν βιάζομαι,
έχω σχεδόν πάντα στο ντουλάπι μου παστέλι αμυγδάλου που το αλέθω στο multi και
το χρησιμοποιώ για πασπαλίσματα!
4)Επιλέξτε φρέσκα ακέρωτα λεμόνια για να πάρετε το
ξύσμα. Αυτή την εποχή υπάρχουν οι λεγόμενες δίφορες λεμονιές για αυτές τις δουλειές…


cretangastronomy.gr
 
Top