Μπορεί το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό ως φυσικό αγχολυτικό και μυοχαλαρωτικό να είναι το γνωστό σε όλους χαμομήλι, μία νέα έρευνα όμως που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Experimental Biology βρήκε ότι η κατανάλωση 2 ποτηριών χυμού βύσσινου αντιμετωπίζει την αϋπνία.

Οι ερευνητές του Louisiana State University μελέτησαν 7 ενηλίκους ανθρώπους που αντιμετώπιζαν σοβαρό πρόβλημα αϋπνίας. Το πείραμα διήρκησε 6 εβδομάδες. Τις 2 πρώτες, οι εθελοντές έπιναν χυμό βύσσινο, τις επόμενες δύο εβδομάδες δεν ήπιαν κανένα χυμό πριν κοιμηθούν, ενώ τις τελευταίες ένα placebo ρόφημα που τους υπέδειξαν οι ερευνητές.Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο χυμός βύσσινου βοήθησε τους συμμετέχοντες να κοιμηθούν έως και 90 λεπτά περισσότερο και είχαν βαθύτερο και ποιοτικότερο ύπνο.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα βύσσινα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνες και ένζυμα που αυξάνουν την έκκριση μελατονίνης, της ορμόνης που συνδέεται με τον ύπνο. Επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, έχουν αγχολυτικές ιδιότητες και μειώνουν τις φλεγμονές.

Και αν δεν είσαι φίλος του βύσσινου? Τότε ο καλύτερος αντικαταστάτης είναι το ακτινίδιο, αφού αυξάνει και αυτό με τη σειρά του έως και 13% τη συνολική διάρκεια του ύπνου, ενώ μειώνει τις διαταραχές και το ξαφνικά ξυπνήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγή: faysbook//via
 
Top