Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι δικάστηκαν σήμερα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης για τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στην Ελλάδα και την ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεση παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη. 

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία». 

Η κ. Δαπουδάνη μετέφερε και την έκκληση των οκτώ ανδρών προς οποιαδήποτε Μη Κυβερνητική Οργάνωση για στήριξη και βοήθεια.

Οι ποινές στους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Αθώους για την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράνομη πτήση και εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο, έκρινε σήμερα το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τους οκτώ κατηγορούμενους Τούρκους στρατιωτικούς, με το σκεπτικό ότι το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ήταν στρατιωτικό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν είχε υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσης.Ωστόσο, η πρόεδρος του δικαστηρίου τους έκρινε ενόχους για την κατηγορία της παράνομης εισόδου στη χώρα, αναγνωρίζοντάς τους το ελαφρυντικό της μη ύπαρξης δόλου (άρθρο 84 2β του Ποινικού Κώδικα) και καταδικάζοντάς τους σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών έκαστος, με αναστολή.

Σημειώνεται, πως η εισαγγελέας εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης τριών μηνών, οι τρεις συνήγοροι των κατηγορουμένων ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης, αλλά τελικώς η δικαστής αποφάσισε την προαναφερθείσα ποινή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αίθουσα επικράτησε ένταση την ώρα που ανακοινώνονταν οι ποινές όταν ένας Τούρκος έβρισε στα τουρκικά τους κατηγορούμενους και στη συνέχεια ο εισαγγελέας ζήτησε την μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα.
περισσότερα
 
Top