Βαρύς ήταν ο πέλεκυς για τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» που προέβλεπε κατά το κατηγορητήριο, την ανατίναξη μέρους των...


 φυλακών ώστε να αποδράσουν οι φυλακισμένοι της οργάνωσης Πυρήνες της Φωτιάς.
Το δικαστήριο αποφάσισε ποινή 115 ετών σε καθένα από τους 10 κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι από τους συνολικά 28 κατηγορούμενους που βρίσκονται στη φυλακή καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές. Οι συγγενείς των κρατουμένων (Εύη Στατήρη, Αθηνά Τσάκαλου και Χρήστος Πολύδωρος) είναι πλέον ελεύθεροι.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο «έτρεχε» με τη συμβολή του Σάββα Ξηρού ο οποίος ήταν τότε καταζητούμενος από την αστυνομία, καθώς είχε παραβιάσει άδεια που του είχε δοθεί και δεν είχε επιστρέψει στη φυλακή.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η όλη ομάδα αγόρασε εκρηκτικά και όπλα, προμηθεύτηκε αυτοκίνητα, νοίκιασε χώρους αποθήκευσης, πάντα με εντολές μέσα από τις φυλακές, και προχώρησε στις απόπειρες εκρήξεων στο πλαίσιο λειτουργίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Όπως σημειώνει η Εφημερίδα των Συντακτών, στην πολύωρη αγόρευση του ο εισαγγελέας κ. Κούτρας, είχε αναγνωρίσει αρχικά τον υπερβολικό θόρυβο που ξεσηκώθηκε από τα ΜΜΕ σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Τον απέδωσε στο γεγονός της παραβίασης της άδειας από τον Ξηρό που «άδικα εντελώς συμπαρέσυρε ακόμα συναδέλφους δικαστές που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να εφαρμόσουν τον νόμο για τις άδειες».
Χαρακτήρισε την Ελλάδα χώρα της υπερβολής στην οποία συχνά η δημοσιότητα αποφέρει «κέρδη» όταν μεγαλοποιούνται οι πραγματικές διαστάσεις κάποιων συμβάντων. Η πρόταση του εισαγγελέα ήταν εξατομικευμένη για όλους τους κατηγορούμενους εκτός των ήδη καταδικασμένων, είτε αποδέχονται ότι είναι μέλη της οργάνωσης ΣΠΦ είτε επέλεξαν να μη μιλήσουν καθόλου.

 
Top