Ένα βήμα πριν από την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων βρίσκεται...


 σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Περιβάλλοντος, η οποία, τους τελευταίους μήνες, ερευνά καταγγελίες για σκανδαλώδη εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Το κουβάρι της υπόθεσης, άρχισε να ξετυλίγεται στις αρχές του χρόνου όταν ο Δήμος διαπίστωσε πως, δεκάδες λείψανα φυλάσσονταν στοιβαγμένα σε σακούλες σκουπιδιών μέσα σε αποθήκη του κοιμητηρίου στον Κόκκινο Μύλο. Οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας, της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, οι οποίοι κλήθηκαν στην συγκεκριμένη αποθήκη βρέθηκε μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα, καθώς όπως ανέφεραν, «εντοπίστηκε στοιβαγμένος μεγάλος αριθμός νάιλον σάκων με ανθρώπινα οστά. Ο αριθμός των σάκων ήταν αδύνατο να καταμετρηθεί, λόγω του άτακτου τρόπου εναπόθεσης τους (...) Υπήρχαν πολλοί ανοιχτοί σάκοι όπου προεξείχαν τα οστά και δεν έφεραν κανένα στοιχείο εξωτερικά…». Σε διπλανή αποθήκη, εκτός από τις μαύρες σακούλες, βρέθηκαν, στο πάτωμα και τμήματα σκελετών σε προχωρημένη αποσύνθεση.
Η δημοτική αρχή φοβούμενη ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα κύκλωμα που εκμεταλλεύεται το θάνατο και τη θλίψη – κάτι που δεν συμβαίνει για πρώτη φορά- προσέφυγε στη Δικαιοσύνη. Στις μηνυτήριες αναφορές του, ο Δήμος στρεφόταν κατά παντός υπευθύνου και ζητούσε να ερευνηθεί το ενδεχόμενο «να αναζητούνται (σ.σ. από κάποιους) υλικά ανταλλάγματα για την εξασφάλιση νέας θέσης ταφής, επικαλούμενοι κορεσμό του κοιμητηρίου ο οποίος όμως δημιουργείται τεχνητά».
Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν να μην τηρούνταν οι διαδικασίες εκταφής και να εμφανίζονται ακόμη και αυθημερόν, εκταφές και ταφές με τα οστά να στοιβάζονται στις αποθήκες. Από την έρευνα προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι περισσότεροι από 200 τάφοι παραμένουν κατειλημμένοι πάνω από επτά χρόνια, χωρίς λόγο, αφού δεν έχει ζητηθεί παράταση από τους συγγενείς, μετά τη λήξη της τριετίας.
Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τους υπεύθυνους του Κοιμητηρίου έκαναν λόγο για «πρακτικές πολλών ετών, προβλεπόμενες, νόμιμες και γνωστές στους εκάστοτε διοικούντες…». Υπάλληλος του νεκροταφείου φέρεται να δήλωσε πως οι σάκοι περιείχαν οστά που ήταν στα …αζήτητα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κανονισμό, στην περίπτωση που οι συγγενείς δεν ενδιαφερθούν, με την λήξη της τριετίας πραγματοποιείται υπηρεσιακά εκταφή εντός συγκεκριμένης προθεσμίας και τα οστά εναποτίθενται στο χωνευτήρι.
Μάλιστα, εκτιμάται πως η ζημιά στα έσοδα του Δήμου ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, μόνο για την περίοδο 2014 -15.
Πάντως, η εισαγγελική έρευνα βρίσκεται στην τελική της ευθεία και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα χρόνου η σύνταξη πορίσματος για την υπόθεση.

 
Top