Πολλά άτομα, νεώτερα των 40 ετών, παθαίνουν έμφραγμα με αποτέλεσμα να χάνουν τη ζωή τους. Ο καρδιολόγος Μπάμπης Βλαχόπουλος μιλά Στο Κόκκινο και το Ένθετο για την Υγεία με την Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου για τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής, αλλά και για τα ιδιαιτέρως ανησυχητικά ποσοστά των νεαρών ατόμων που ασθενούν.

Ο αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο εξήγησε πως δεν είναι εύκολο να αποτυπώσουμε τον αριθμό των ατόμων κάτω των 40 ετών που χάνουν τη ζωή τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο περνούν τα χρόνια συμβαίνει ένα παράδοξο. Ενώ η πιθανότητα να πάθει κάποιος έμφραγμα γενικά στον πληθυσμό μειώνεται, αυξάνει το ποσοστό των ανθρώπων που παθαίνει έμφραγμα σε μισή ηλικία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ έχουν αυξηθεί τα μέσα με τα οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη στεφανιαία νόσο, έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος διαβίωσης. Δύο κύριοι παράγοντες στους οποίους μπορούμε να αποδώσουμε αυτή την κακή εικόνα την οποία παρουσιάζει σήμερα ο πληθυσμός μας στις νεώτερες ηλικίες είναι το κάπνισμα, τόσο το ενεργητικό όσο και το παθητικό, αλλά και η αυξημένη χοληστερόλη.

Με τον όρο μεταβολικό σύνδρομο αναφερόμαστε σε μια γενικότερη εκτροπή του μεταβολισμού, της οποίας ο κύριος υπεύθυνος παράγοντας είναι η αυξημένη χοληστερόλη. Σχετικά με την χοληστερόλη υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα. Όταν κάποιος έχει την κακή χοληστερόλη, δηλαδή την LDL, αυξημένη πάνω από 160, έχει τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει ένα οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. 

Όπως και αν κάποιος καπνίζει ή εκτίθεται σε παθητικό κάπνισμα, επίσης αυξάνει κατά τρεις φορές την πιθανότητα να πάθει ένα οξύ στεφανιαίο σύνδρομο. Όσο πιο πολύ κανείς ανεβάζει την καλή χοληστερόλη την καλή χοληστερόλη, τόσο πιο πολύ μειώνει την κακή χοληστερόλη 

Οι άνδρες έχουν δυο φορές περισσότερο πιθανότητα να εμφανίσουν ένα έμφραγμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αλλαγή του τρόπου διαβίωσης. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν ασκείται, δεν αθλείται, δεν περπατά, τρώει τζανκ φουντ. Υπάρχει σαφώς μια τάση μείωσης των καρδιακών συμπτωμάτων και σε αυτό συντελεί φυσικά το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μια πιο υγιεινή στάση ζωής. Όμως είμαστε πολύ μακριά ακόμα. 

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι το κάπνισμα, είτε το ενεργητικό είτε το παθητικό, είναι ένας μεγάλος παράγοντας κινδύνου. Μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε εξέταση προληπτική, μια δοκιμασία κοπώσεως ή ακόμη και μια στεφανιογραφία. Αλλά την επόμενη μέρα μπορείς ανά πάσα στιγμή να πάθεις έμφραγμα αν καπνίσεις και το αγγείο κάνει σπασμό.

Για τα οξέα στεφανιαία σύνδρομα υπάρχει μια κληρονομική προδιάθεση η οποία σαφέστατα μπορεί να υπερνικηθεί αν ο άνθρωπος ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο διαβίωσης. Άτομα τα οποία έχουν μια κληρονομική προδιάθεση από τους γονείς τους, αν αθληθούν και ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, είναι πολύ μικρό ο κίνδυνος εμφράγματος σε σχέση με κάποιον ο οποίος έχει κληρονομική επιβάρυνση, αλλά καπνίζει, δεν αθλείται ή δεν προσέχει τη διατροφή του. 

Τα συμπτώματα ενός εμφράγματος είναι κυρίως πόνος ή βάρος στο στήθος, μια αίσθηση μεγάλης πίεσης. Συνήθως τα εμφράγματα δεν έχουν ένα ήπιο σύμπτωμα το οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει αρκετά συχνά στη ζωή του. Συνήθως είναι ένας πόνος που του δίνει την αίσθηση οτι του συμβαίνει κάτι σημαντικό. Δεν πρέπει να χάσει χρόνο ο ασθενής. Καλύτερα να πάει στο νοσοκομείο, να κάνει κάποιες εξετάσεις παραπάνω κι ας μην βρεθεί τίποτα. Διότι τα εμφράγματα τα οποία φτάνουν στο νοσοκομείο τα αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά. Κάνουμε το «μπαλονάκι» και ο άνθρωπος θεραπεύεται πλήρως από το επεισόδιο αυτό.
 stokokkino.gr

 
Top