Οπως προκύπτει απο τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Αμερικάνικου Υπουργείου Γεωργίας σε 48 φρούτα και λαχανικά το 65% των δειγμάτων βρέθηκαν θετικά σε υπολείματα φυτοφαρμάκων .
Οπως είναι γνωστό τα φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά και μπορούν να ενεργούν ως καρκινογόνα ή να θέσουν εκτός λειτουργίας το ενδοκρινικό σύστημα .
Οπως μεταδίδει το invitromagazine.gr,μήλα,φράουλες ,ροδάκινα.σταφύλια ,νεκταρίνια ,κεράσια ,σελινο ,σπανάκι ,πιπεριές ,αρακάς και πατάτες είναι τα πιο μολυσμένα τρόφιμα με φυτοφάρμακα.
Το καλαμπόκι,το λάχανο ,ο ανανάς ,τα κρεμμυδια ,τα κατεψυγμένα μπιζελια ,τα σπαράγγια ,το μάνγκο ,τα ακτινιδια ,το αβοκάντο ,η μελινζάνα,το γκρέιπφρουτ,οι γλυκοπατάτες και το πεπόνι ,είναι τα τρόφιμα που είναι λιγότερο πιθανό να συγκρατήσουν τα φυτοφάρμακα.
Υπάρχει ένα απλό και οικονομικό tip που μας βοηθά να απαλλαγούμε απο τα βλαβερά αυτα χημικά.
Διατροφολόγοι και χημικοι ερευνητές προτείνουν να πλένουμε τα φρούτα και λαχανικα σε διάλυμα νερού και ξυδιού.
Συνιστούν το μούλιασμα τους  για 15-20 περίπου λεπτά σε αυτό το διάλυμα με αναλογία 10% ξύδι και 90% νερό.
Προσοχή!Η μέθοδος αυτή δεν θα πρέπει να ακολουθείται σε τρόφιμα που η επιφάνειά τους είναι πορώδη ,όπως οι φράουλες ,τα σταφύλια ,τα μούρα κ.α καθώς μπορεί να αποροφησουν μεγάλη ποσοτητα ξυδιού και να χαλασουν .
Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού αντί για ξύδι .
H παραπάνω  μέθοδος απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων επαφής που εμφανιζονται συνήθως στην επιφάνεια  των φρούτων και λαχανικών.

 
Top