Πόσο δύσκολο είναι άραγε για μία γυναίκα να την «χτυπάει» μία τόσο σοβαρή ασθένεια, αλλά και να χάνει παράλληλα μέρος της θηλυκότητάς της.
Το στήθος που στη κάθε γυναίκα συμβολίζει εκτός από το συμβολισμό της γονιμότητας, έχει ταυτιστεί και με το «πόσο ποθητή είναι» ως γυναίκα!

Είναι λοιπόν συχνό φαινόμενο μια γυναίκα που χειρουργείται για καρκίνο του στήθους να βιώνει σημαντική μείωση ή ακόμη και έλλειψη ερωτικής επιθυμίας οφειλόμενη σε παρενέργειες της θεραπείας ή ακόμη στο ότι δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και να δοθεί σε οτιδήποτε άλλο, πέρα της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου.


Πως νιώθει η γυναίκα με Ca μαστού;

Τα συναισθήματα που βιώνει ενώ βρίσκεται αντιμέτωπη με τον καρκίνο του μαστού, καθώς και ο τρόπος που η ίδια βλέπει το νέο της είδωλο στον καθρέφτη, είναι δυνατό να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική της λειτουργία δημιουργώντας της δυσκολία στο να βιώσει το σεξουαλικό της ρόλο και να νιώσει ασφαλής. Να μπορέσει να αφεθεί και πάλι στο σεξουαλικό παιχνίδι και στα χέρια του άνδρα συντρόφου. Αισθάνεται πως το σώμα της την έχει απογοητεύσει και ως επακόλουθο αυτού, χάνει την αυτοπεποίθησή της σε σχέση με την εμφάνισή της. Παράλληλα, θέλοντας να προστατεύσει τον εαυτό της από καταστάσεις όπου πρέπει να αντιμετωπίσει την αντίδραση του συντρόφου της σε σχέση με τη νέα της εικόνα, η γυναίκα αυτή αποφεύγει την ερωτική επαφή «παγώνοντας» την ερωτική της επιθυμία.

Τι μπορεί να κάνει ο σύντροφος;

Ο άνδρας σύντροφος από την πλευρά του είναι σημαντικό να δώσει χώρο και χρόνο στη σύντροφό του να αναρρώσει όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά από το στάδιο της θεραπείας. Χρειάζεται να την «αφήσει» να αποδεχθεί τη νέα της εικόνα δείχνοντάς της την ερωτική του επιθυμία για εκείνη, κάνοντάς την να νιώθει ποθητή, ελκυστική, «γυναίκα». Ακόμη, η επικοινωνία ανάμεσά τους και η προθυμία του να την ακούσει και να την συναισθανθεί, του ανοίγουν το δρόμο προς την δική της συναισθηματική και σεξουαλική εμπλοκή, αφού ουσιαστικά εισπράττει την κατανόηση, την αποδοχή και την επιθυμία του συντρόφου της. Η γυναίκα που φαντάζει στα μάτια του ποθητή κι ελκυστική, νιώθει πιο σίγουρη για τον εαυτό της και πιο ασφαλής να αφεθεί και πάλι στο ερωτικό παιχνίδι.

Το ζευγάρι που ως ομάδα διεκδικεί μια ολοκληρωμένη ερωτική ζωή, δε θα πρέπει να διστάζει να ζητήσει τη βοήθεια ειδικού ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, εφόσον αντιμετωπίζει δυσκολία στο να διαχειριστεί τις αλλαγές που ο καρκίνος έφερε στη συναισθηματική και σεξουαλική τους επικοινωνία.
πηγή: govastileto.gr//via:stogiatro.gr
 
Top