Η καλή διατροφή παίζει σημαντικότατο ρόλο στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Αν τα κύτταρα δεν τρέφονται σωστά, δεν μπορούν να συνθέσουν κολλαγόνο, ουσία που συμβάλλει στην υγεία και κατ΄ επέκταση στην ομορφιά και τη νεανικότητα του δέρματος.
Το κολλαγόνο είναι μια αδιάλυτη ινώδης πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί το βασικότερο συστατικό του συνδετικού ιστού του οργανισμού. Ο συνδετικός ιστός ενώνει και στηρίζει άλλους σωματικούς ιστούς όπως το δέρμα, τα κόκαλα, οι τένοντες, οι μυς, οι χόνδροι, τα δόντια. Στηρίζει επίσης τα εσωτερικά όργανα. Όλη η επιφάνεια λοιπόν κάτω από το δέρμα αποτελείται από συνδετικό ιστό. Έτσι, όταν η ποσότητα του κολλαγόνου μειωθεί, κατά περιοχές σχηματίζονται χάσματα, που εξωτερικά γίνονται ορατά ως ρυτίδες.
Η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται χρόνο με τον χρόνο (πιο γρήγορα στις γυναίκες, πιο αργά στους άντρες), όμως για την πρόωρη μείωσή του βάζει και η κακή διατροφή το… χεράκι της.
Οι κακές τροφές
Οι τροφές που μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου είναι κυρίως τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με συντηρητικά. Επιπλέον η μη επαρκής κατανάλωση νερού και άλλων ροφημάτων που ενυδατώνουν την επιδερμίδα (φυσικοί χυμοί, τσάι κ.ά.), το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν άνετα να… συμπληρώσουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος, όταν μάλιστα συνδυάζονται με κακή διατροφή.
Οι καλές τροφές
Αντίθετα, οι τροφές που ωφελούν τα μέγιστα είναι όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά), οι ελιές και το παρθένο ελαιόλαδο (πλούσια σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά), τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός (για τα ευεργετικά ω3 λιπαρά) και τα γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (για βιταμίνη Α).
Φρόντισε λοιπόν να βοηθήσεις στην παραγωγή κολλαγόνου εκ των έσω και όχι με κρέμες, οι οποίες ελάχιστα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός σφριγηλού δέρματος.
stogiatro.gr
Το κολλαγόνο είναι μια αδιάλυτη ινώδης πρωτεΐνη, η οποία αποτελεί το βασικότερο συστατικό του συνδετικού ιστού του οργανισμού. Ο συνδετικός ιστός ενώνει και στηρίζει άλλους σωματικούς ιστούς όπως το δέρμα, τα κόκαλα, οι τένοντες, οι μυς, οι χόνδροι, τα δόντια. Στηρίζει επίσης τα εσωτερικά όργανα. Όλη η επιφάνεια λοιπόν κάτω από το δέρμα αποτελείται από συνδετικό ιστό. Έτσι, όταν η ποσότητα του κολλαγόνου μειωθεί, κατά περιοχές σχηματίζονται χάσματα, που εξωτερικά γίνονται ορατά ως ρυτίδες.
Η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται χρόνο με τον χρόνο (πιο γρήγορα στις γυναίκες, πιο αργά στους άντρες), όμως για την πρόωρη μείωσή του βάζει και η κακή διατροφή το… χεράκι της.
Οι κακές τροφές
Οι τροφές που μειώνουν την παραγωγή κολλαγόνου είναι κυρίως τα τηγανητά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα με συντηρητικά. Επιπλέον η μη επαρκής κατανάλωση νερού και άλλων ροφημάτων που ενυδατώνουν την επιδερμίδα (φυσικοί χυμοί, τσάι κ.ά.), το αλκοόλ και το κάπνισμα μπορούν άνετα να… συμπληρώσουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος, όταν μάλιστα συνδυάζονται με κακή διατροφή.
Οι καλές τροφές
Αντίθετα, οι τροφές που ωφελούν τα μέγιστα είναι όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά (προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά), οι ελιές και το παρθένο ελαιόλαδο (πλούσια σε βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά), τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο τόνος, ο σολομός (για τα ευεργετικά ω3 λιπαρά) και τα γαλακτοκομικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (για βιταμίνη Α).
Φρόντισε λοιπόν να βοηθήσεις στην παραγωγή κολλαγόνου εκ των έσω και όχι με κρέμες, οι οποίες ελάχιστα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός σφριγηλού δέρματος.
stogiatro.gr