Την αντίδραση του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ), προκαλούν ρυθμίσεις που υπάρχουν στο...
νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον καπνό και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στο νέο νομοσχέδιο θα απαγορεύεται η χρήση ατμού από ηλεκτρονικό τσιγάρο στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και η διαφήμισή του, όπως συμβαίνει με το κανονικό τσιγάρο.
Σύμφωνα με τον ΣΕΕΗΤ, το νομοσχέδιο «συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία, ανάχωμα για την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και πρόκληση για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι στη χώρα μας».
Ο πρόεδρος του συνδέσμου Δημήτρης Πετρόπουλος τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας εξισώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το κανονικό τσιγάρο και όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι σαν να λες στους καπνιστές ή θα το κόψεις ή θα πεθάνεις, για την κυβέρνηση το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σαν να μην υπάρχει ως εναλλακτική λύση, δεν επιτρέπει τη διαφήμισή του και τώρα δεν θέλει να το βλέπουν να υπάρχει γύρω μας, τώρα δεν θέλουν να βλέπουν ούτε τους ατμιστές».
Ο κ. Πετρόπουλος παραδέχθηκε ότι το άτμισμα δεν είναι τρόπος διακοπής του καπνίσματος, παρότι αρκετοί καπνιστές καταφέρνουν με το άτμισμα να κόψουν το κανονικό τσιγάρο.
Επίσης ήταν σαφής όταν ρωτήθηκε αν το άτμισμα είναι μια υγιεινή συνήθεια, καθώς τόνισε ότι δεν είναι μια υγιεινή συνήθεια, αλλά σίγουρα πιο υγιεινή από το κάπνισμα τσιγάρου.
Ο σύνδεσμος κατηγορεί το υπουργείο Υγείας ότι χωρίς να προχωρήσει σε ένα ανοικτό και εις βάθος διάλογο με την επιστημονική κοινότητα αλλά και την κοινότητα των χιλιάδων ατμιστών στη χώρα μας, «αποφάσισε να καταθέσει το πλέον αυστηρό νομικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη, απαγορεύοντας το άτμισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους και κάθε μορφής ενημέρωση για το άτμισμα και τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου. Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο Υγείας αφαιρεί από τους ενήλικους καπνιστές το δικαίωμα να ενημερωθούν για την εξέλιξη ενός προϊόντος που μπορεί να τους σώσει τη ζωή και τιμωρεί τους χιλιάδες ατμιστές που κατάφεραν να εγκαταλείψουν το κάπνισμα, απαγορεύοντας τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους δημόσιους χώρους».
Από τον ΣΕΕΗΤ τονίστηκε ότι στην Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Μεγάλη Βρετανία επιτρέπεται το άτμισμα στους δημόσιους χώρους και στοχευμένες μορφές ενημέρωσης των ενηλίκων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
«Οι Έλληνες πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ποιον ωφελεί η νομοθεσία αυτή γιατί είναι βέβαιο ότι δεν ωφελεί τη δημόσια υγεία» κατέληξαν οι εκπρόσωποι του ηλεκτρονικού τσιγάρου στην Ελλάδα.