Υποχρεωτικά στο εδώλιο θα βρεθούν, από την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, στις 24 Ιουνίου, ο Γιώργος Ρουπακιάς και οι υπόλοιποι 17 κατηγορούμενοι με αδικήματα που σχετίζονται με την υπόθεση δολοφονίας του Παύλου Φύσσα...
Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέταξε την αυτοπρόσωπη παρουσία τους, υιοθετώντας σχετικό αίτημα της οικογένειας Φύσσα.
Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να γίνει δεκτό το αίτημα της οικογένειας Φύσσα να εμφανίζονται σε κάθε συνεδρίαση, και μέχρι την ολοκλήρωση της εξέτασης της υπόθεσης της δολοφονίας Φύσσα, το σύνολο των 18 κατηγορουμένων. "Το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να καλέσει τους κατηγορούμενους προς διερεύνηση της αλήθειας. Είναι απαραίτητη η εμφάνιση των κατηγορουμένων, κατά τη διάρκεια της εξέτασης των μαρτύρων για να δούμε αν πράγματι τους αναγνωρίζουν", είπε η εισαγγελική λειτουργός, επισημαίνοντας ότι ο μάρτυρας που ακολουθεί (σ.σ. μέλος της παρέας του Παύλου Φύσσα ) είναι αυτόπτης και φέρεται να έχει αναγνωρίσει δυο άτομα.
Οι περισσότεροι συνήγοροι υπεράσπισης διαφώνησαν, προβάλλοντας οικονομικές συνέπειες για τους εντολείς του, αφού θα αναγκαστούν να απουσιάζουν από τις δουλειές τους, ενώ αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο το συγκεκριμένο αίτημα δεν υποβλήθηκε νωρίτερα και άφησαν αιχμές για παρεμβάσεις στους μάρτυρες. "Μην αφήνεται αιχμές να αιωρούνται. Να είστε σαφείς", ήρθε η παρατήρηση της προέδρου.
Μάλιστα, για να ενισχύσουν το επιχείρημα ότι δεν είναι απαραίτητη η αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων, τόνισαν πως στον Τύπο έχουν δημοσιευθεί φωτογραφίες τους χωρίς κανείς να αναγνωριστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, στο εδώλιο καθόταν ένας από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους στην υπόθεση.
Ένταση
Το πρωί υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ των δικηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ, Ανδρέα Μπιαγκή. Όταν ο συνήγορος του κατηγορουμένου, Γιάννη Λαγού, υπέδειξε στον μάρτυρα φωτογραφία από κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής για την υπόθεση του ΠΑΜΕ αντέδρασαν, λέγοντας: "Εδώ δεν δικάζεται το ΠΑΜΕ. Εγκληματίες δεν μπορούν να συγκριθούν με ανθρώπους του αγώνα". Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων διαμαρτυρήθηκαν, φωνάζοντας: "Δεν ντρέπεστε. Ελάτε να μας κρεμάσετε. Έπρεπε να μείνουν ανυπεράσπιστοι;". Το δικαστήριο διέκοψε για να πέσουν οι τόνοι, οι οποίοι, ωστόσο, ανέβηκαν και κατά τη διάρκεια της διακοπής και χρειάστηκε να παρέμβουν οι ψυχραιμότεροι για να ηρεμήσουν τα πράγματα. Μετά από την ολιγόλεπτη διακοπή, ο συνήγορος του ΠΑΜΕ επεσήμανε πως το δικαστήριο έχει αποφανθεί, σε παλαιότερη συνεδρίαση, ότι οι συγκεκριμένες φωτογραφίες δεν αποτελούν αντικείμενο της δίκης.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν πως αν επαναληφθούν τέτοιες δηλώσεις, θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία. "Είναι ντροπή να γίνονται ονομαστικές μομφές ότι κακώς υπερασπιζόμαστε τους κατηγορούμενους". Η πρόεδρος παρενέβη λέγοντας: "Είσαστε συνήγοροι πολλά χρόνια. Αυτές οι αντιπαραθέσεις δεν εξυπηρετούν τίποτα. Μας πάνε πίσω".
Πηγή:capital.gr / Παναγιώτης Στάθης