Την αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης του Ελβετού τραπεζίτη, Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, με την επιβολή κατ΄οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση (το γνωστό «βραχιολάκι») αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για ένα μόνο από τα εντάλματα προσωρινής κράτησης που έχουν εκδοθεί σε βάρος του από την ελληνική Δικαιοσύνη...




Συγκεκριμένα, το δικαστικό συμβούλιο (βούλευμα υπ΄αριθμόν 686/2016) έδωσε το "πράσινο φως" για την έξοδο του τραπεζίτη από τις φυλακές για τη μία μόνο υπόθεση από αυτές (υπόθεση Siemens)για τις οποίες κατηγορείται, με τον όρο του κατ΄οικον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, επιτρέποντας τη μεταφορά του Ελβετού τραπεζίτη μόνο στα δικαστήρια με αστυνομική συνοδεία.

Ωστόσο, η αποφυλάκιση του Εβλετού τραπεζίτη δεν θα είναι άμεση καθώς έχει κι άλλες εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελβετός τραπεζίτης αναμένεται να καταθέσει αιτήσεις αντικαταστασης της προσωρινής του κράτησης και τις άλλες υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται.



Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ προφυλακίστηκε πριν από 13 μήνες και από τους καλά γνωρίζοντες τις υποθέσεις διακίνησης «μαύρου χρήματος» θεωρείται πρόσωπο-κλειδί, όχι μόνο για το παράνομο χρήμα που διακινήθηκε στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και στο σκάνδαλο της Siemens.

Ειδικότερα, ο Ελβετός τραπεζίτης με την γαλλική υπηκοότητα κατηγορείται-αυτή την στιγμή- για τέσσερα μεγάλα σκάνδαλα, τρεις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων και την υπόθεση της Siemens. Έχει παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» του Γερμανικού κολοσσού και για την υπόθεση των τεσσάρων υποβρυχίων που προμηθεύτηκε το ελληνικό Δημόσιο από την γερμανική εταιρία HDW-Ferrostaal, ενώ, κατηγορείται ακόμη για την προμήθεια από το υπουργείο Άμυνας 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων από την γερμανική εταιρία WEGMANN και την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από την σουηδική εταιρία Ericsson και την βραζιλιάνικη Embraer (και οι δύο πραγματοποιήθηκαν το 2001).
Ο κατηγορούμενος μαζί με τον υφιστάμενο του ελληνοελβετό τραπεζικό υπάλληλο, Φάνη Λυγινου φέρονται να αναλάμβαναν όχι μόνο να αποστείλουν στο εξωτερικό παράνομα χρηματικά ποσά αλλά και να εξαφανίσουν τα ίχνη τους!Όσβαλντ και Λυγινός εργάζονταν στην Dresden Bank και στη συνέχεια στην BNP PARIBAS.

Ο Όσβαλντ είναι ο τέταρτος κρατούμενος για τον οποίο το δικαστικό συμβούλιο λέει «ναι» για την αποφυλάκιση του με βραχιολάκι. Πριν από λίγες ημέρες βγήκε από τη φυλακή με ηλεκτρονική επιτήρηση και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.
 
Top