Ολοκληρώνεται ο πρώτος χρόνος υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με...


 τίτλο «El español: pasaporte entre culturas» (Τα Ισπανικά, διαβατήριο μεταξύ των πολιτισμών), στο οποίο συμμετέχει το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου ως εταίρος. Το «El español: pasaporte entre culturas» έχει διάρκεια δυο ετών, 2015-2016 και 2016-2017. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου συνεργάζεται με τα εξής σχολεία:

- IES Francisco Salzillo της Alcantarilla (Murcia) Ισπανίας (σχολείο-συντονιστής)

- Vaskivuoren lukio της Vantaa Φινλανδίας (σχολείο- εταίρος)

Το «El español: pasaporte entre culturas» επιχορηγείται από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που αποτελεί την Εθνική Μονάδα διαχείρισης του προγράμματος Erasmus+.

Από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Ειρήνη Κασσωτάκη (ΠΕ02), Μαρία Πιτσάκη (ΠΕ06) και Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος (ΠΕ04.04 & ΠΕ40), οι οποίοι αποτελούν την παιδαγωγική ομάδα του συγκεκριμένου προγράμματος.

«Πλούσια» χρονιά με το Erasmus για το Πειραματικό Λύκειο
Τον πρώτο χρόνο υλοποίησης του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις, όπως:

· 1η Διεθνική συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος στην πόλη Murcia της Ισπανίας (18-23 Νοεμβρίου 2015), στην οποία συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Ειρήνη Κασσωτάκη, Μαρία Πιτσάκη και Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος.

· συμμετοχή του σχολείου- με την προβολή βίντεο - στην εκδήλωση με τίτλο «Lorca en tus manos, Lorca en tus labios» (Ο Λόρκα στα χέρια σας, ο Λόρκα στα χείλη σας), η οποία οργανώθηκε από το Σχολείο IES Francisco Salzillo (Ισπανία), στις 11 Μαρτίου 2016.

· Χριστουγεννιάτικο θεατρικό εργαστήρι στην ισπανική γλώσσα: «El Cascanueces» (Ο Καρυοθραύστης)

· τρίγλωσσο ηλεκτρονικό περιοδικό με συμμετοχή μαθητών από τα τρία σχολεία (https://issuu.com/lanoria/docs/somos_erasmus_)

· μπλογκ καλών διδακτικών πρακτικών με συμμετοχή εκπαιδευτικών από τα τρία σχολεία (http://pasaportentreculturas.blogspot.gr/)

· 1η Διεθνική δραστηριότητα μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης/Ανταλλαγή μαθητών (11-17 Απριλίου 2015), στο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ανταλλαγής, οι Ισπανοί και Φινλανδοί φιλοξενούμενοι, αλλά και οι Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί, συμμετείχαν σε ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επισκέψεις. Οι δράσεις αφορούσαν τα παραδοσιακά παιχνίδια-«τυφλόμυγα» «γερμανικό»-, τους μύθους -δημιουργία γκράφιτι με θέματα από την ελληνική μυθολογία- και τις τοπικές συνταγές- Διαγωνισμός Διεθνούς Κουζίνας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν αθλοπαιδιές, όπως για παράδειγμα, φιλικός αγώνας πετοσφαίρισης μεταξύ καθηγητών και μαθητών.

Την Παρασκευή 15 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου η κεντρική εκδήλωση της συνάντησης με τίτλο "3 πολιτισμοί: στα σύνορα της Ευρώπης/3 cultures: at the borders of Europe/3 culturas: en las fronteras de Europa". Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο επίτιμος Πρόξενος της Ισπανίας στην Κρήτη, κ. Μηνάς Μελισσείδης.

· Λογοτεχνικός Διαγωνισμός για την Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου, όπου το σχολείο συμμετείχε με έργα μαθητών (σύνθεση μουσικής, ζωγραφική, ποίηση, διήγημα). Τα έργα τους βραβεύτηκαν από το σχολείο-συντονιστή (IES Francisco Salzillo), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 2016 στην πόλη Murcia της Ισπανίας.

· Στις 24-29 Μαΐου 2016 είναι προγραμματισμένη η 2η Διεθνική συνάντηση του προγράμματος, στο Ελσίνκι (Φινλανδία). Από το Πειραματικό Γενικό Λύκειο Ηρακλείου συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Μαρία Πιτσάκη και Χαράλαμπος Δημητρακόπουλος.

 
Top