Σε μια ακόμη κρίσιμη καμπή βρίσκεται η βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ. Η χθεσινή γενική συνέλευση, που θα αποφάσιζε...


 αν η εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου την οποία θα καλύψουν οι υφιστάμενοι μέτοχοί της ή αν αυτοί θα συναινέσουν στο deal με το fund Sankaty, που συγκροτούν ο αγγλικός βραχίονας της αμερικανικής Bain Capital και η βρετανική Bartons, αναβλήθηκε μετά από αίτημα των μετόχων της. Θέμα που θα τεθεί εκ νέου προς συζήτηση στην εξ αναβολής γενική συνέλευση η οποία έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως μερίδα μετόχων δεν επιθυμεί να προχωρήσει η συμφωνία με το fund Sankaty. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει αφ ενός να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΕΒΓΑΛ η οποία τοποθετείται στα επίπεδα των 10 εκατ. ευρώ και αφ ετέρου να βάλουν αυτό το ποσό οι ίδιοι στην εταιρεία. Σε αντίθετη περίπτωση η συμφωνία με το fund Sankaty θεωρείται από κύκλους της εταιρείας μονόδρομος. Πάντως το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι φωνές εντός της εταιρείας, οι οποίες υποστηρίζουν πως το fund Sankaty εγείρει πρόσθετες απαιτήσεις και εξασφαλίσεις, οι οποίες όπως υποστηρίζουν κύκλοι της ΜΕΒΓΑΛ, αλλάζουν τη φιλοσοφία των αρχικών συζητήσεων που έχουν γίνει.
Πληροφορίες οι οποίες έρχονται κόντρα σε όσα είχαν ανακοινωθεί επισήμως αρχές του έτους, όταν η διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ άλλαζε σκυτάλη για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια. Τότε, και συγκεκριμένα στις 21 Ιανουαρίου, είχε ανακοινωθεί πως έπειτα από αίτημα των κ.κ. Δημήτρη και Δόμνας Συμεωνίδη, Μαίρης Χατζάκου και ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΑΒΕΕ είχε αποφασισθεί η αλλαγή της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας, ενώ η ανακοίνωση κατέληγε ως εξής: "οι συνομιλίες με το επενδυτικό fund βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και η νέα διοίκηση θα επιδιώξει τη συνεργασία αυτή προς όφελος της ΜΕΒΓΑΛ."
Η συμφωνία με το ξένο fund, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπει ότι αυτό θα αναλαμβάνει την υποχρέωση να στηρίξει οικονομικά τη ΜΕΒΓΑΛ, μέσω δανείου πενταετούς διάρκειας, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά ένα μέρος για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς Δημόσιο, εργαζόμενους, ταμεία και κατά το υπόλοιπο ως κεφάλαιο κίνησης. Από την πλευρά τους οι τράπεζες φέρεται να έχουν συμφωνήσει, βάσει αυτού του σχεδίου, ότι θα επιμηκύνουν τον υφιστάμενο δανεισμό σε βάθος πενταετίας. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως ΜΕΒΓΑΛ και Sankaty έχουν υπογράψει MoU, κάτι που διαψεύδεται σήμερα από την πλευρά της εταιρείας.
Σημειώνεται πως εδώ και πέντε μήνες τη διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ έχει αναλάβει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Συμεωνίδη, αντιπρόεδρο την κα. Μαίρη Χατζάκου και μέλη τους κ.κ. Δόμνα Συμεωνίδη, Γεώργιο Γουλιέλμο και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο – Χατζάκο ενώ οι βασικοί μέτοχοι της ΜΕΒΓΑΛ είναι η οικογένεια Χατζηθεοδώρου – Παπαδάκη που ελέγχει το 43% της εταιρείας, η ΔΕΛΤΑ (Vivartia) που κατέχει το 14,8% αυτής, η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου η οποία κατέχει το 14,7% και η οικογένεια Χατζάκου – Συμεωνίδη που ελέγχει το 27,5% των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ, ενώ εδώ και πέντε μήνες τη διοίκηση της ΜΕΒΓΑΛ έχει αναλάβει πενταμελές διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Δημήτρη Συμεωνίδη, αντιπρόεδρο την κα. Μαίρη Χατζάκου και μέλη τους κ.κ. Δόμνα Συμεωνίδη, Γεώργιο Γουλιέλμο και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο – Χατζάκο.

 
Top