Επιστημονική ερευνητική ομάδα έχει αρχίσει να αναλύει μυστηριώδη κοσμικά σωματίδια που ανακαλύφθηκαν μέσα στη Ρομβοειδή Πυραμίδα στο Νταχσούρ της Αιγύπτου.
Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα σωματίδια αυτά ίσως μπορέσουν να δώσουν απάντηση στο μυστήριο της δημιουργίας των πυραμίδων, πριν από 4.600 χρόνια.
Η διεθνής επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι έχει τοποθετήσει ειδικούς ερευνητικούς δίσκους μέσα στην ύψους 105 μέτρων πυραμίδα, που είχε κατασκευασθεί επί φαραώ Σνεφρού, και από τον περασμένο μήνα έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν τα αποτελέσματα.
Μέσα στην αρχαία αυτή κατασκευή οι ερευνητές εντόπισαν «ραδιογραφικά σωματίδια», γνωστά με την ονομασία muons ή μιόνια, τα οποία έχουν πέσει στη γήινη ατμόσφαιρα από το διάστημα.
Τα σωματίδια αυτά διέρχονται μέσω του κενού διαστήματος, αλλά τείνουν να απορροφηθούν ή να αλλάξουν πορεία μόλις συναντήσουν σκληρή επιφάνεια. Οι επιστήμονες λοιπόν πιστεύουν πως μελετώντας τα μιόνια ίσως οδηγηθούν σε συγκλονιστικά ευρήματα.
«Για την κατασκευή των πυραμίδων δεν υπάρχει ούτε μία θεωρία που να έχει ελεγχθεί ή να αποδεικνύει την πραγματική προέλευση του σχεδιασμού τους. Υπάρχουν μόνο θεωρίες και υποθέσεις», υποστηρίζει ο Hany Helal, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Διατήρησης Κληρονομιάς, το οποίο συμμετέχει στην έρευνα.
«Εκείνο που προσπαθούμε σήμερα με τη νέα τεχνολογία είναι να κατορθώσουμε να επιβεβαιώσουμε, να αλλάξουμε, να αναβαθμίσουμε ή να βελτιώσουμε τις υποθέσεις που διαθέτουμε για τον τρόπο που κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η πυραμίδα στο Ντασχούρ, περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κάιρο, θεωρείται πως αποτελεί την πρώτη απόπειρα κατασκευής πυραμοειδών κτισμάτων με ομαλές πλευρές.
Το πρόγραμμα «σκάνινγκ των πυραμίδων» περιλαμβάνει έρευνες σε τέσσερις αρχαίες πυραμίδες και αναμένεται να συνεχισθεί ως το τέλος του 2016. Περιλαμβάνει θερμογραφία, έρευνα μιονίων με ραδιοϊσότοπα και ανασυγκρότηση 3D.
Τον περασμένο Νοέμβριο οι επιστήμονες είχαν ανακοινώσει πως έχουν παρατηρηθεί «θερμικές ανωμαλίες» στην περίφημη Πυραμίδα του Χέοπος στην Γκίζα, κατασκευασμένη πριν 4.500 χρόνια.
«Υπάρχει ξεκάθαρη θερμική διαφορά στη δυτική πλευρά της Κόκκινης Πυραμίδας, με τη βάση να είναι ψυχρότερη από την κορυφή», είχε δηλώσει ο Matthieu Klein του Πανεπιστημίου Λαβάλ στον Καναδά, σε συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί τότε.
Τη θερμική διαφορά που διαπιστώθηκε συνολικά σε τέσσερις πυραμίδες τη μελετούν επιστήμονες από την Αίγυπτο, τη Γαλλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία, στο πλαίσιο της έρευνας «Σκάνινγκ των πυραμίδων».
Η έρευνα αυτή ξεκίνησε στις 25 του περασμένου Οκτωβρίου και χρησιμοποιεί μια μέθοδο σαρώματος των πυραμίδων της Γκίζας με υπέρυθρες θερμογραφικές κάμερες.
(Θερμογραφική απεικόνιση σωματιδίου 8.000 χρόνων από τη NASA)
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με τις νέες μελέτες θα υπάρξουν ουσιαστικότερα αποτελέσματα για τις αρχαίες αυτές πυραμίδες.
Πιστεύουν όμως ακόμη πως, παρότι οι μελέτες μπορεί να αποδώσουν κάποια αποτελέσματα, αυτά δεν θα είναι αρκετά για να λύσουν το μυστήριο των αιγυπτιακών πυραμίδων και «ενδεχομένως να προκαλέσουν νέα ερωτήματα για τη δημιουργία τους», όπως είπε ο Mehdi Tayoubi, πρόεδρος του Ινστιτούτου Διατήρησης Κληρονομιάς.
Πληροφορίες από RT.com
Σύνταξη Κ. Μπετινάκης
zougla.gr