Τα φαινόμενα απατούν τουλάχιστον στον κλάδο ζωής, θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος. Τι εννοούμε; Ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) φαίνεται να σημειώνεται μεγάλη πτώση στην παραγωγή ζωής το πρώτο δίμηνο του 2016, αν «ξύσουμε» λίγο τα στοιχεία θα δούμε ότι η κατάσταση δεν είναι ακριβώς έτσι. Μάλιστα και η ΕΑΕΕ επισημαίνει τις αλλαγές που έχουν γίνει στην καταγραφή των στοιχείων. Έτσι το πρώτο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι ότι ο κλάδος ασθένειας μεταφέρεται σταδιακά στις γενικές ασφαλίσεις, με αποτέλεσμα να απουσιάζει από τα στοιχεία των ασφαλίσεων ζωής, διευρύνοντας έτσι τη διαφορά με πέρυσι την ίδια περίοδο κατά την οποία οι ασφαλίσεις υγείας καταγράφονταν στις ασφαλίσεις ζωής.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι ότι οι κλασικές ασφαλίσεις ζωής εμφανίζουν άνοδο 2,7% στο πρώτο δίμηνο, όπως επίσης και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια. Πτώση εμφανίζει η παραγωγή των προϊόντων που συνδέονται με επενδύσεις, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό όπως και η ΕΑΕΕ επισημαίνει στα capital controls.

Επίσης σε ότι αφορά τις γενικές ασφαλίσεις αυτό που παρατηρείται είναι μία σταδιακά πτώση ασφαλίσεων που συνδέονται με την οικονομία όπως π.χ. ασφαλίσεις περιουσίας εμπορευμάτων κ.λ.π και μία κατάρρευση του κλάδου αυτοκινήτου που συνδέεται με την πτώση του μέσου ασφαλίστρου, την αύξηση ενδεχομένως των ανασφάλιστων οχημάτων αλλά κυρίως με το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής μεταφέρεται προς τις Εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται.

Να σημειωθεί ότι tο τελευταίο διάστημα σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς μία αύξηση που παρουσιάσθηκε στον ασφαλισμένο στόλο την καρπώθηκαν κατά 80% οι εταιρείες ΕΠΥ.

Αναλυτικότερα, η ΕΑΕΕ επισημαίνει:

Η ΕΑΕΕ συνεχίζει την έρευνα σχετικά με την παραγωγή ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) και των επιστροφών ασφαλίστρων λόγω ακυρώσεων ανά μήνα μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών της. Στο πλαίσιο αυτό, ενσωματώθηκαν στην έρευνα τα στοιχεία μηνός Φεβρουαρίου του 2016. Συνολικά ανταποκρίθηκαν 56 ασφαλιστικές επιχειρήσεις οι οποίες συγκέντρωσαν το 94,4% της παραγωγής ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και το 99,9% των ασφαλίσεων Ζωής σύμφωνα με τα στοιχεία του έτους 2015. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 22 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής και 45 στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά (κατόπιν προσαρμογής των δεδομένων του προηγούμενου χρονικού διαστήματος με νεότερες απαντήσεις), από τη σύγκριση των δηλώσεων παραγωγής ασφαλίστρων των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2016 των ανωτέρω 56 επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες της ίδιας περιόδου για το 2015 των ιδίων επιχειρήσεων, προκύπτουν τα παρακάτω:

Μείωση 6,6% στην παραγωγή ασφαλίστρων.
Μείωση 11,2% στις ασφαλίσεις ζωής. Σε ότι αφορά τα unit link, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 46%.
Μείωση 2,2% στις ασφαλίσεις ζημιών. Ειδικότερα, η ασφάλιση αστικής ευθύνης οχημάτων κατέγραψε μείωση 13,3%.
 nextdeal.gr
 
Top