Δεν μπορεί να βρει βηματισμό το real-estate στην Ελλάδα αφού οι πληγές του από την κρίση είναι βαθιές.

Οι τιμές και το πρώτο τρίμηνο του 2016 συνέχισαν να υποχωρούν, από την συνεχιζόμενη έλλειψη ζήτησης αλλά και των αυξανόμενων αναγκών των ιδιοκτητών να κεφαλαιοποιήσουν την περιουσία τους, είτε επειδή αδυνατούν πλέον να τη συντηρήσουν είτε λόγω άλλων οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση του Παρατηρητηρίου Τιμών Διαμερισμάτων.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, οι τιμές μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 4,5% κατά μέσο όρο από τις αρχές του χρόνου.

Μάλιστα, ο ρυθμός της πτώσης επιταχύνθηκε, καθώς κατά την αντίστοιχη σύγκριση του πρώτου τριμήνου του 2014 προς το 2013 η πτώση είχε διαμορφωθεί σε 4,2%. Κύριος λόγος για την επιδείνωση αυτή ήταν η σημαντική πτώση των τιμών των μεταχειρισμένων κατοικιών, καθώς κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2016 καταγράφεται υποχώρηση της τάξεως του 6% κατά μέσο όρο, σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, κι έναντι πτώσης κατά 4,85% κατά το 2015 (προς το 2014).

Στον αντίποδα, η πτώση των νεόδμητων διαμερισμάτων είναι αισθητά μικρότερη των παλαιότερων ακινήτων, καθώς κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 3,2%, έναντι πτώσης κατά 3,55% το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.

«Ταφόπλακα» τα capital controls

Την επιτάχυνση της πτώσης στην ελληνική αγορά κατοικίας οι επαγγελματίες της κτηματαγοράς την αποδίδουν κατά κύριο λόγο στα capital controls και τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας, τονίζοντας ότι έβαλαν «ταφόπλακα» στην προσπάθεια ανάκαμψης που επιχειρήθηκε από τις αρχές του προηγούμενου έτους.

Κάθε πέρυσι και καλύτερα

Τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη κατέγραψε σε ετήσια βάση η ελληνική αγορά κατοικιών το τρίτο τρίμηνο του 2015, την ώρα που οι τιμές των σπιτιών στην Ευρώπη το ίδιο διάστημα αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ετήσιο ρυθμό από όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, κατά 2,3% αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2015 οι τιμές κατοικιών στην Ευρωζώνη, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2014, ενώ σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2015 οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1%.
Μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αύξηση διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσιο επίπεδο και στο 1,3% σε τριμηνιαίο επίπεδο.
Dealnews
 
Top