«Για εμάς οι συνομιλίες αυτές δεν υπάρχουν», είπε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, σχολιάζοντας τις διαρροές των συζητήσεων Τόμσεν - Βελκουλέσκου για την πορεία της αξιολόγησης στην Ελλάδα.

Επανέλαβε δε για την αξιολόγηση ότι μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, «παρότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες». Θέμα κουρέματος χρέους δεν υπάρχει, τόνισε εκ νέου.

«Δεν είναι φυσιολογικό να γίνονται υποκλοπές φιλικών συνομιλιών και κατόπιν το περιεχόμενό τους να δημοσιοποιείται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ.

«Για εμάς αυτές οι συνομιλίες δεν υπάρχουν» τόνισε.

Κανένας διχασμός Γερμανίας - ΔΝΤ

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει διχασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ για την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του Βερολίνου ότι το Ταμείο πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των WikiLeaks, ο Τόμσεν εμφανίζεται να θέλει να πιέσει την Μέρκελ, υποδεικνύοντας ότι πιθανή έξοδος του ΔΝΤ από την τρόικα θα εμφανιστεί ως κάτι κακό και θα την αναγκάσει να απαντήσει σε άβολες (discomforting) ερωτήσεις στη Βουλή της Γερμανίας, κάτι που η ίδια δεν επιθυμεί.

ΟΧΙ σε κούρεμα χρέους

Από την άλλη, όσο και αν επιθυμεί -κυρίως για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους- να συμμετέχει το ΔΝΤ και στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να δεχθεί τις προτάσεις-απαιτήσεις του Ταμείου σχετικά με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Το ενδεχόμενο κουρέματος είναι εκτός συζήτησης ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ο Μ. Γέγκερ.

«Δεν συζητάται το κούρεμα του ελληνικού χρέους αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Μέχρι το ελληνικό Πάσχα»

Πάντως, «ο κ. Σόιμπλε είναι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, έως το ελληνικό Πάσχα, παρότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες» ανέφερε ο Γιέγκερ.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι θα βρεθεί λύση με την Ελλάδα αλλά χρειάζεται περισσότερη δουλειά», πρόσθεσε.

Κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ

Σε αυτό το κλίμα, ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Βερολίνο.

TPP

 
Top